Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Bak med appelsin til påske

Nordmenn elsker appelsiner til påske. De egner seg godt i bakst også! Her finner du ni oppskrifter med appelsin til påskekosen.
Skriv ut

Solgule appelsiner på påskefjellet minner oss om at sola har snudd og at vi går lysere tider i møte. Det er et koselig vårtegn når vi igjen finner frem oppskrifter på bakst og kaker med den søte sitrusfrukten i seg.

Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler appelsin i baksten.

 

Selv om vi i dag har tilgang til appelsiner hele året er det en spesiell påsketradisjon. Det skyldes at frukten tidligere kom til landet i vinterhalvåret og var spesielt søte frem mot påske.

 

Ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø anbefaler gjerne mer bruk av appelsin i baksten.

 

– Appelsin inneholder viktige energigivende næringsstoffer, er fulle av C-vitaminer og virker ofte forfriskende og oppkvikkende i smaken. Kombinasjonen av sødme og syrlighet løfter baksten og tilfører det lille ekstra, sier hun.

 

Kaker og småbakst med appelsin til påske

 

Appelsinmuffins til påske er søte, små energibomber som garantert blir en favoritt til påskekosen. Nypresset appelsinjuice i trippel dose gir ekstra saftige muffins med frisk smak. Lager du dem uten glasur kan du enkelt slenge dem i fryseren og ta dem frem ved en passende anledning. Denne røren kan du også bruke til en saftig appelsinkake hvis du steker den i springform.

En herlig påskekake i tre lag med appelsinkrem mellom – en festkake for høytiden.

Liker du å imponere foreslår vi å servere sjokoladefondant i appelsinskall. Søt, saftig og smakfull – og en fryd for øyet.

 

– Vi må også anbefale vår påskekake med appelsinkrem. Kakebunnen kan deles i tre lag, slik at du får en ekstra høy kake, sier Nordbø.

 

Kombinasjonen av sjokolade og appelsin er alltid en vinner. Disse lekre sjokoladetertene med nøtter i bunnen har herlig frisk appelsin som pynt på toppen. 

 

I denne appelsinkaken brukes finmalte mandler, som gir en saftig og smakfull kake.

Foretrekker du et glutenfritt alternativ, anbefales MatPrat sin appelsinkake uten mel. Den er laget med finmalte mandler i stedet for hvetemel og er dermed en saftig og smakfull appelsinkake også for de med cøliaki.

 

Bakst med appelsin til påske

 

Dette påskebrødet med sjokolade og appelsin bakes etter samme prinsipp som croissanter. Med sprø utside og myk krumme er det et skikkelig luksusbrød til påskefeiringen.

 

Vil du ha en enklere bakst kan du bake korsboller, små, dekorerte hveteboller med revet skall fra appelsin i seg. Disse er også kjent som hot cross buns, og skulle tidligere bare spises på langfredag for å markere slutten av fasten, men spises nå gjennom hele påsken.

 

Byggvafler med appelsin er en litt sunnere vaffel som holder deg mett lenger.

 

– Dette er også en fin måte å bruke opp rester av byggrynsgrøt eller havregrøt på. Server gjerne med rømme for ekstra god påskekos, foreslår Nordbø.

 

Hun anbefaler også denne luksusversjonen av havregrøt: Baked oats med appelsin, banan, honning og karamellsaus. En søt start på dagen, eller en deilig koserett for kveldstid. 

Baked oats

Søt, ovnsbakt havregrøt med både honning og karamellsaus.

Er familien opptatt av å spise plantebasert, anbefales friske veganske påskeknuter med appelsin og kardemomme. Appelsin og kardemomme er fine påskesmaker og knutene kan like gjerne nytes til kaffen som i matpakken på påskefjellet.

 

Nugattisnurrer med appelsinglasur, som du ser på bildet øverst i artikkelen, er også en oppskrift som garantert blir populær i familien. Kombinasjonen av søtt nøttesjokoladepålegg og syrlig appelsin slår an hos både store og små.

 

>> Oppskriften på nugattisnurrene finner du her hos MatPrat.  

 

PS! Trenger du mer inspirasjon til påskefeiringen? Sjekk ut vår samleside med oppskrifter på kosemat til påske

Finn mer om samme tema: