Hvordan man skal spise et skolebrød? Folket er delt.
De fleste har studert hvordan andre spise skolebrød – men finnes det en fasit? Folket har talt, og her er de vanligste måtene å spise skolebrød på.
Slik spiser vi skolebrød
– 50 % av oss spiser skolebrød på tvers som en vanlig bolle, mens 47 % spiser seg rundt og sparer det gule til slutt, forteller fagsjef Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat.
Dette kommer frem i en spørreundersøkelse om skolebrød i regi av Opplysningskontoret for brød og korn og MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Undersøkelsen ble gjennomført i mai i anledning 5-års jubileet for Skolebrødets dag, og ble utført av meningsmålingsbyrået YouGov.
Feirer skoleslutt med søte saker
I år er det femte året Skolebrødets dag blir feiret, som alltid er den siste fredagen før skoleferien. Merkedagen ble etablert av Opplysningskontoret for brød og korn i 2017 som en årlig tradisjon for å feire at skoleåret er over.
– Vi er opptatt av å fremme et sunt kosthold med hovedvekt på grove bakervarer med høyt innhold av fiber. Men i et sunt kosthold er det også plass til å kose seg litt. Å feire at skoleåret er over med et skolebrød, synes vi er en fin tradisjon, sier Nordbø.
Bakerier og butikker over hele landet tar del i feiringen, og i år er også MatPrat – Opplysningskontoret for egg og kjøtt, med som samarbeidspartner på merkedagen.
>> Skolebrødets dag feires på et bakeri nær deg. Her kan du sjekke hvor!
Kjøper heller enn å bake
Når det gjelder hva man kaller dette bakverket, er også Norge delt på midten.
– Det er omtrent like mange som kaller det for skolebrød som skolebolle. Generelt ser det ut til at betegnelsen følger alder: Jo eldre man er, jo større sannsynlighet er det for at man kaller det skolebrød ser det ut som, forklarer Nordbø.
Skolebolle er også et vanligere begrep på Vestlandet enn i resten av landet.
Og på Sørlandet? Der er de ganske alene om å kalle bakverket for purke/porke, tolvøres eller skillings.
Spørreundersøkelsen viste også at de fleste som spiser skolebrød kjøper dem hos bakeren eller i butikk. Bare 1 av 10 baker alltid skolebrødene selv.
Og selv om bakverket (ihvertfall for mange) har ‘brød’ i navnet, er dette slett ikke hverdagsmat. De fleste av oss spiser bare skolebrød ved spesielle anledninger. Faktisk er det bare 5 % av oss som spiser skolebrød hver uke.
>> Ikke så glad i søtt? Prøv våre sunne skolebrød med sammalt hvete og blåbær.