Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Kollektiv brødglede

Felix (21) og Niels Peter (21) bor i samme kollektiv, har snaut med penger, digger god mat, og er opptatt av miljøet. Da er brød til middag helt perfekt.
Skriv ut

Økonomien, maten, hverdagen: Det var mye som endret seg da gutta for noen måneder siden forlot sine respektive barndomshjem til fordel for kollektivet midt i Oslo sentrum.

 

— Jeg er over gjennomsnittet interessert i mat, men laget ikke mye hjemme. Der kom jeg mest til dekket bord og ferdig middag, gliser Felix Sturk Fornebo. Han jobber deltid på en barnevernsinstitusjon.

 

Brødskive med fiskekake

Felix’ middagsspesialitet: Brødskive med stekte grønnsaker, fiskekake og hot saus av majones, ketchup og srirachasaus.

De kreative og matglade kollektiv-kompisene har nå travle dager, stram økonomi og stor matglede. De går all inn for å spise godt. I praksis betyr det å trylle frem noe digg med det de har på benken og i kjøleskapet: Gjerne oppfinnsomme middagsretter med brød i hovedrollen, kombinert med diverse rester.

 

Ikke bare synes de det smaker godt, og er bra for de noe slunkne lommebøkene – det er også et klokt miljøvalg. Kornmat er nemlig noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes. Sammenlignet med kjøtt, fisk og de fleste grønnsaker, har korn et minimalt klimamessig fotavtrykk.

 

Digg og miljøvennlig

 

Når gutta velger seg brød til middag, og i tillegg spiser brødbasert til frokost, lunsj og kvelds, har de det som vi i Opplysningskontoret for korn og brød kaller et brøddøgn: Ett døgn der alle måltidene er basert på korn eller brød.

 

>> Les også: Slik sparer du miljøet med et brøddøgn

 

Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i året med måltider tilvirket på en klimavennlig måte. Dessuten blir bidrar brøddøgn til mindre matsvinn fordi man kan spise opp brødrestene som gjerne blir i løpet av en uke.

 

Akkurat det siste passer gutta godt.

 

— Jeg har fire søsken, og er vokst opp med tankegangen om at maten vi kjøper, den spiser vi opp, sier Niels Peter Bie. Han studerer interiør-arkitektur og kunst-design på Kunsthøyskolen.

 

Veddet om kjøttfri måned

 

Det var både med tanke på miljøet og økonomien at Felix og Niels Peter droppet kjøtt den første måneden i kollektivet.

 

— Det begynte som et veddemål, og var litt vanskelig i starten, men vi greide det, det var egentlig deilig, billig og bra, forteller Felix.

 

Brødskive med makrell i tomat

En stekt brødskive med makrell i tomat, agurk, pepper og rødløk og faller i smak i tomannskollektivet i Oslo sentrum.

For billig må det være. Og så må det gjerne gå kjapt.

 

— Innimellom er det ikke engang nok timer i døgnet til å lage en ordinær middag, sier Niels Peter.

 

Gutta lager gjerne noe av det de har. Da er det bare å idemyldre litt:

 

— Bake en brødskive i ovnen, eller steke den i godt smør i panna. Så på med makrell i tomat, agurk, pepper og rødløk. Eller fiskekake med stekte gulrøtter og broccoli. Kanskje en skive sitron? Uansett hva vi lager gjelder det å ha på nok av min spesialsaus, en blanding av masse majones, ketsjup og sriracha saus, sier Felix.

 

>> Se oppskriftene på middagsskivene fra kollektivet:

Middagsskive med fiskekake

Middagsskive med makrell i tomat

 

 

 

 

Finn mer om samme tema: