Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Loffen er sunnere enn vi trodde

Her er gode nyheter for de som er glad i loff og opptatt av å spise sunt.
Skriv ut

En ny analysemetode for kostfiber viser nemlig at det er 30 % mer kostfiber i norsk siktet hvetemel enn tidligere antatt. 

Portrett av Torunn Nordbø

Torunn Nordbø synes det er positivt at loffen er sunnere enn antatt.

 

– Dette er veldig gode nyheter. Norsk hvetemel har den høyeste utmalingsgraden i verden. Det gir vårt hvetemel et høyere næringsinnhold enn i andre land, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og

korn.

 

Vi spiser mest hvetemel

 

Kornprodukter er basisvarer i det norske kostholdet, og helsemyndighetene anbefaler oss å spise fiberrike matvarer som kornprodukter. Hvetemel er den melsorten vi spiser mest av, og den brukes til både brød, boller og middagsretter som pannekaker.

 

– De nye funnene om norsk hvetemel gir forbrukerne korrekt informasjon om kostfiberinnholdet i hvetemel. Det gjør det også lettere å få i seg anbefalt inntak av fiber. Er du glad i loff og fine brød trenger du ikke lenger ha så dårlig samvittighet, sier Nordbø.

>> Les også: Hvete – det allsidige kornet

 

Ny analysemetode 

 

Det er ikke krav til næringsdeklarasjonen å angi kostfiberinnholdet, men det er tillatt å utvide den obligatoriske informasjonen med kostfiber.

 

– I kornproduktene vi har sett på i dette prosjektet har alle oppgitt kostfiber i sin næringsdeklarasjon. Produsentene har oppgitt lavere kostfiberinnhold i kornproduktene sine enn det vi fant i våre analyser, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet i en pressemelding.

 

Mattilsynet har brukt en nyere analysemetode som måler flere kostfiberforbindelser i dette prosjektet for å få med det totale kostfiberinnholdet i disse produktene.

 

– Resultatene for vår vanligste kornsort hvete, viser at det er over 30 prosent mer kostfiber i siktet hvetemel enn tidligere, sier Kielland.

 

Det er Havforskningsinstituttet som på oppdrag fra Mattilsynet som har analysert 10 kornprodukter over en periode på to år. Ved hjelp av den nye metoden ble hvetemel, havregryn, rugmel, byggmel og kruskakli analysert for næringsstoffer som kostfiber, karbohydrater, fett, proteiner og ulike vitaminer og mineraler.

 

Resultatene kommer i Matvaretabellen og de nasjonale kostholdsundersøkelsene.

 

>> Våre oppskrifter på loff: 

Finn mer om samme tema: