Fletteloff
Det er ekstra hyggelig å kunne servere et vakkert brød om det er til frokost, lunsj eller grillmaten. Denne fletteloffen er både vakker å se på og smaker helt himmelsk.
Ingredienser
100 g smør
1 kg hvetemel
1 ss salt
1 ss sukker
50 g gjær
7 dl vann
1 stort egg
egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret i terninger og la det mykne i romtemperatur.
- Ha mel, salt og sukker i bakebollen og smuldre i gjæren. Hell i vannet og et sammenvispet egg. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes smøret i terninger. Deigen er ferdig eltet når den er smidig, smøret er eltet inn og den slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i 3 like emner. Del hvert av emnene i fire like store deler som du ruller til pølser, og fletter sammen. Plasser fletteloffen på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk loffene med plast, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle med sammenvispet egg.
- Stek fletteloffene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
Nybakt til frokost?
Ønsker du å servere nybakt til frokost, kan du sette deigen til kaldheving kvelden før. Bruk halv mengde gjær og kald væske. Elt deigen som angitt i oppskriften. La deigen hvile i ca. 10 minutter. Form deigen slik du ønsker og sett på en stekeplate. Dekk baksten med plast og sett i kjøleskap til dagen etter. Ta emnene ut av kjøleskapet og la dem heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time. Det er viktig at baksten har fått romtemperatur før den settes i ovnen, så la den stå en stund selv om heveprosessen har startet i kjøleskapet. Stek som angitt i oppskriften.
Samme deig kan brukes til maiblomst og kurvloff.