Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hvordan lage en god matpakke

Undervisningsopplegget "Grovt brød holder deg aktiv lenger!" fokuserer på matpakke, og er testet på ulike skoler i Norge.
Skriv ut

Målsettingen ved undervisningsmodul 5 er å skape matglede og engasjement rundt sunt kosthold, samt gi en praktisk opplæring i hvordan lage en god matpakke. Teorien i presentasjonen er forsøkt lagt på et nivå som skal være tilpasset elever på mellomtrinnet, men dette vil selvsagt variere etter individ og klasse. Vår erfaring er at barna får best utbytte av opplegget dersom det legges opp til en aktiv dialog i teoridelen. Dette kan gjøres ved at det stilles spørsmål underveis.

 

modul 5: Matpakke

Klikk her for å laste ned presentasjonen for bruk i undervisningen

Klikk her for å laste ned presentasjonen med lærerveiledning

 

Sjekk ut de andre modulene; kornarter (1), fra jord til bord (2), grove kornprodukter (3) og måltider (4)

 

Matpakkeverksted

Matpakken er et veldig konkret virkemiddel for både å lære om kosthold i teorien og enkelt kunne gjøre noe med det i praksis. Selv om noen skoler har fått kantiner som serverer/tilbyr god og sunn mat, er fortsatt matpakken det viktigste skolemåltidet.

 

Vårt opplegg for gode og sunne matpakker legger ikke opp til tidkrevende og «dillete» matpakker. Men gode og smakfulle som alle har muligheter både tidsmessig og kostnadsmessig til å kunne lage.

 

Finn inspirasjon og tips til enkle, raske og gode matpakker.

 

Tipp hvor grovt

Brødskalatesten kan brukes i klassen for å få økt fokus på og bevissthet rundt valg av brød når vi handler i butikken. Det er nemlig ikke mulig å se hvor grovt et brød er.

 

Klikk her for å laste ned pdf med beskrivelse og plansje til bruk i undervisningen.

 

Hvorfor er rett kosthold viktig?

Forskning viser at om vi spiser sunt og variert og er fysisk aktive, kan vi redusere risikoen for å bli rammet av sykdommer. De offentlige kostholdsrådene som kom i 2011 bygger bl.a. på World Cancer Research Fund (WCFR) sin forskningsrapport fra 2010 som viser sammenhengen mellom kosthold, fysisk aktivitet og helse.

 

Både for å forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes, flere former for kreft, overvekt og fedme er dokumenterbart rett kosthold viktig. Et godt, grovt kosthold øker også konsentrasjonen og sørger for at man kan holde seg aktiv lenger. Derfor er det svært viktig at barn og unge får så sunne matvaner så tidlig som mulig.