Saftige rosinbrød
Saftige rosinbrød har spennende smak av rug, havre og hvete. Brødet får saftighet fra rosinene og passer ypperlig i mapakke med deilig pålegg.
Ingredienser
Dag 1:
300 g rosiner
5 dl vann
Dag 2:
5 dl vann
½ pk gjær
1 kg hvetemel
200 g sammalt rug, fin
300 g lettkokte havregryn
1 ss havsalt
Vann til pensling
Havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Legg rosiner i bløt natten over.
Rosinene gir en ekstra saftighet og en naturlig sødme til brødet. - Dag 2: Hell rosinene og vannet i en blender eller kjøkkenmaskin. Kjør til rosinene er finhakket.
- Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl av vannet til senere i prosessen. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen har eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
- Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 1 – 2 timer.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord, og del den i tre like store emner. Form emnene til avlange brød, og legg rosinbrødene i smurte brødformer. Dekk formene med plast eller et klede, og la dem heve til dobbel størrelse.
- Pensle med vann og strø litt havregryn på toppen, før du snitter dem med en skarp kniv.
- Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i 35 – 40 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.