Brunsviger
Brunsviger er smaken av Danmark. Herlig søt gjærbakst med syndefull sukkerglasering av brunt sukker og smør. Server den fersk, og gjerne litt lun.
Ingredienser
Fyll
150 g brunt sukker
150 g smør
1 ss kanel
Deig
40 g smør
1 dl melk
½ pk gjær
1 egg
1 ss sukker
1/8 ts salt
250 g hvetemel
¼ ts malt kardemomme
slik gjør du
Vis ingredienser
Vi har valgt å lage vår brunsviger i en rund springform, men du kan med fordel lage brunsviger i en stor langpanne. Da anbefaler vi at du dobler oppskriften.
Slik gjør du
- Lag fyllet først: Ha brunt sukker, kanel og smør i en kjele og la det smelte sammen over lav varme under omrøring. Rør det godt sammen til en samlet røre.
- Sett sukkerblandingen til avkjøling.
- Da er det tid for å lage deigen til brunsvigeren: Smelt smør i en kjele. Ta kjelen av varmen når smøret er smeltet. Hell smøret i en bakebolle. Tilsett først melk og så gjær. Rør godt rundt til gjæren er oppløst.
- Tilsett egg, salt, sukker, kardemomme og mel. Rør deigen sammen til den er smidig.
- Kle en stor springform (diameter ca. 24 cm) med bakepapir. Ha deigen til brunsvigeren i formen og legg over et rent kjøkkenhåndkle.
- La deigen heve i rundt 45 minutter.
- Rør opp sukkerblandingen før du skal bruke den. Lag dype hull i deigen og fordel fyllet i hullene.
- Stek brunsvigeren midt i ovnen ved 180 °C varmluft i 25 minutter.
>> Glad i dansk bakst? Hva med å prøve seg på noen danske wienerbrød – har du først fått smaken på de hjemmebakte godsakene, er det ingen vei tilbake!