Påskebrød med dekor
Lag et spennende dekorert påskebrød til påskelunsjen.
Ingredienser
7 dl skummet melk eller lettmelk
500 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, fin
1 ts sukker
1 ts salt
1 pk gjær
100 g smør
egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
- Ha melken i bakebollen sammen med mel, sukker, salt og gjær. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig tilsetter du smøret litt etter litt. Elt videre til du får en blank og smidig deig som slipper kanten av bollen.
- Dekk bollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. en time.
- Del deigen i tre emner. To store og ét lite. Form to runde brød av de store emnene. Kjevle ut det minste emnet til det er 1 centimeter tykt, og skjær ut bladformer med en spiss kniv. Rull små kuler til drueklasen. Hvis du pensler dekoren med vann før du legger den på brødet sitter den bedre.
- Etterhev brødene i 20-30 minutter.
- Når brødene er ferdig hevet og klare til å puttes i ovnen pensler du kanten av brødene med vann, og drysser på mel. Bladene og drueklasen pensler du med egg for at de skal bli blanke. Stek brødene midt i ovnen på 225 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.