Fint rugbrød
Fint rugbrød gir fyldig smak og holder seg saftig lenge. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt.
Ingredienser
Fordeig:
6 dl skummet melk
650 g rugmel
Hoveddeig:
2 dl skummet melk
1 pk fersk gjær
80 g mørk sirup (4 ss)
400 g hvetemel
2 ts salt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Bland rugmel og skummet melk. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 30 minutter.
- Hoveddeig: Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i den lunkne væsken. Tilsett gjærblandingen, salt, hvetemel og sirup i fordeigen.
- Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Deigen vil fortsatt være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Smør to passe store kurver (ca 20 cm i diameter). Strø med mel i kurven, og hell ut det overflødige melet.
- Del deigen i to like store emner, som du former til runde brød. Legg en bolle i hver kurv, og trykk dem forsiktig ned i kurven. Dekk kurvene med klede, og sett dem på et lunt sted i 35 – 40 minutter.
- Sett stekeovnen på 225 °C og sett inn en stekeplate i ovnen. Platen skal forvarmes.
- Når brødene er ferdig hevet, tar du ut den varme platen av ovnene og hvelver du dem forsiktig over på denne.
- Sett brødene inn midt i ovnen og senk temperaturen til 200 °C. Stek dem i 35–40 minutter. Avkjøl på rist.
Du kan også bake brødene i 2-liters brødformer. Form to like store brød , og la heve til de når kanten av formen.