Flettekrans av loffdeig
Flettekrans av loffdeig med fint hvetemel er lekkert både på frokostbordet og til lunsj, og passer ypperlig til jul. Loffen smaker godt med ost og annet pålegg.
Ingredienser
100 g smør
6 ½ dl melk
1 kg hvetemel
20 g sukker
20 g salt
10 g fersk gjær
1 egg
Egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret i terninger og la det mykne i romtemperatur.
- Varm melken til 37° og rør ut gjæren i den. Bland sammen alt det tørre; hvetemel, sukker og salt. Tilsett melkeblandingen og egget. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes smøret i terninger. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede og la den heve til dobbel størrelse, ca. 2 timer.
- Del deigen i tre like store emner som du ruller til pølser, og fletter sammen.
- Plasser loffen på et stekebrett med bakepapir og dekk med et klede. La etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. i 30 minutter.
- Rør sammen ett egg, pensle brødet og strø over litt hvetemel.
- Stek brødet midt i ovnen på 200 °C i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.
Tips! Hvis du synes det er vanskelig å få skjøten pen kan du kjevle ut et bånd av deigen, samt lage bladformer med en spiss kniv og trille små kuler. Pensle litt vann på baksiden av pynteelementene og fest dem på kransen akkurat i skjøten. Dette bør gjøres før du etterhever brødene.