Grov kneipp
Grov kneipp er et godt grovbrød med skoldet rug som fremhever smaken. Kefir, sirup, havrekli, linfrø og hvetemel gjør brødet sunt og tilpasset hverdagen.
Ingredienser
Fordeig:
12 dl kokende vann
420 g sammalt rug, grov
1 ss salt
2 dl kefir
Hoveddeig:
5 ½ dl vann
70 g lys sirup (½ dl)
½ pakke gjær
100 g havrekli
600 g sammalt rug, grov
35 g linfrø
Ca 900 g hvetemel
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Fordeig: Kok opp 12 dl vann i en kjele, ta den av platen og rør i sammalt rug og salt til en jevn masse. Rør inn kefirmelken og la kjelen stå noen timer til avkjøling til den er lunken. Den kan også stå til dagen etter, om det passer bedre.
- Hoveddeig: Kok opp ½ dl av vannet og rør ut sirupen, tilsett 5 dl lunkent vann, og løs opp gjæren. Ha i fordeigen. Rør inn havrekli, sammalt rug og linfrø. Tilsett hvetemel til passe fasthet. Det skal være god motstand i deigen, dersom du vil lage brød stekt uten form. Arbeid deigen i maskin i 10 minutter. Dekk bollen med plast eller klede og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse.
- Legg deigen på bakebordet og kna til den blir smidig. Del i tre like store emner og form til brød. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir og dekk med plast eller et klede. La heve til nesten dobbel størrelse.
- Stek brødene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 50-60 minutter. Avkjøl på rist.