Grovt rosinbrød
Grovt rosinbrød er et saftig brød både barn og voksne vil like. Rosin i deigen gir brødet en søt smak som passer perfekt sammen med brunost.
Ingredienser
Dag 1:
300 g rosiner
5 dl vann
Dag 2:
5 dl vann
½ pk gjær
500 g fullkornshvetemel
500 g hvetemel
200 g sammalt rug, fin
300 g lettkokte havregryn
1 ss havsalt
Vann til pensling
Hvetemel til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1: Legg rosiner i bløt natten over.
- Dag 2: Hell rosinene og vannet i en blender eller kjøkkenmaskin. Kjør til rosinene er finhakket.
- Bland alle ingrediensene. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate.
- Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1–2 timer.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord. Del den i tre like store emner og form til runde boller. La dem hvile i 10 minutter før du former til avlange brød. Legg de grove rosinbrødene i smurte brødformer (1,5 l).
- Dekk formene med et klede, og la brødene heve til dobbel størrelse.
- Pensle brødene med vann og strø litt hvetemel på toppen, før du snitter dem med en skarp kniv.
- Stek brødene midt i ovnen ved 220 °C i 40–45 minutter til de er gyllenbrune. Ta brødene ut av formene mens de er varme og avkjøl på rist.