Grovt speltbrød
Grovt speltbrød er et saftig, sunt og godt brød med spelt og frø. Passer fint i matpakken og til lunsj når du skal holde deg mett lenge.
Ingredienser
Fordeig:
4 dl vann
½ dl appelsinjuice
550 g sammalt spelt
Hoveddeig:
1 ½ dl vann
1 pk tørrgjær
450 g siktet speltmel
1 ts salt
1 ts sukker
vann til pensling og sesamfrø/vamluefrø til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
-
Fordeig: Bland sammen ingrediensene til fordeigen og elt i ca. seks minutter med en kjøkkenmaskin. Deigen vil være klissete.
- Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle og/eller plast, og la den stå på benken i 30 minutter.
- Hoveddeig: Tilsett alle ingredienser til hoveddeigen i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen i seks minutter i en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil fortsatt være klissete. Dekk bollen med plast eller et klede, og la heve i 45 minutter.
- Del deigen i fire like store emner. Form emnene til store boller, og la dem hvile i 5 minutter.
- Smør brødformene. Form deretter bollene til små brød, og pensle dem med vann. Brødene kan dyppes i for eksempel sesamfrø eller valmuefrø. Legg to små brød i hver brødform. Dekk formene med plast eller et klede, og la etterheve i ca. 35-40 minutter.
- Når brødene er ferdig hevet lager du forsiktig et eller flere snitt med en skarp kniv i brødene.
- Stek brødene midt i ovnen på 225 ºC i ca. 25-30 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.
>> Liker du grove brød, anbefaler vi også å teste ut eltefri bakst. Baker du for eksempel et grovt grytebrød, kan du enkelt røre sammen deigen på kvelden og steke dagen etter. Lite jobb og mye smak!