Grunnlovskake
Grunnlovskake med marengssmørkrem, sitron, jordbær, og hvit sjokoladekrem med blåbær er en himmelsk bløtkake til 17. mai.
Ingredienser
Hvit sjokoladekrem:
3 dl kremfløte
200 g hvit sjokolade
Marengssmørkrem:
150 g eggehvite (3 store eggehviter)
300 g sukker
75 g vann
250 g kjøleskapskaldt smør
Lemoncurd:
Saften og revet skall fra 3 sitroner
4 egg
200 g sukker
90 g usaltet meierismør
Kakebunn:
10 egg
400 g sukker
200 g hvetemel
200 g potetmel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
½ dl vann
Kirsebærsaft eller annen bærsaft til dynking
Montering, fyll og pynt:
1300 g jordbær
500 g blåbær
1 ¼ kg marsipan til lokk og pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Hvit sjokoladekrem: Varm kremfløten til kokepunktet, ta kjelen av platen og tilsett hvit sjokolade. Rør til alt er oppløst, og sett kaldt over natten.
- Marengssmørkrem: Pisk eggehvitene til de blir stive. Kok opp sukker og vann til det når 121 grader. Hell sukkerlaken over de stivpiskede eggehvitene samtidig som mikseren går. Pisk videre i full fart til blandingen er avkjølt (ca. 15 minutter). Tilsett kjøleskapskaldt smør i terninger litt etter litt.
- Lemoncurd: Vask sitronene godt, riv skallet og klem ut saften. Ha alt i en kjele sammen med egg, sukker og usaltet smør. Varm opp under omrøring samtidig som du rører godt. Fortsett til det tykner og pass på at det ikke koker. Avkjøl og sett kaldt.
- Kakebunn: Pisk sukker og egg til eggedosis (ca. 15 minutter). Tilsett varmt vann og halver farten på mikseren, miks videre i 5 minutter. Vend til slutt inn alle de tørre ingrediensene.
- Hell kaken over i en bokform (fra Wilton) eller bruk en langpanne. Stek på 175 °C i 30 minutter. Avkjøl på rist.
- Montering: Del kakebunnen i tre og dynk med saft fra kirsebær på glass. Bland 5 dl av marengssmørkremen med 1 dl lemoncurd og tilsett delte jordbær. Smør utover den underste bunnen.
- Bland blåbær inn i den hvite sjokoladekremen og dekk den midterste bunnen med dette. Legg på den tredje delen av bunnen og dekk hele kaken med marengssmørkrem.
- Kjevle ut marsipan som du dekker kaken med, og pynt med blomster, sløyfe og andre detaljer i farget marsipan.
Oppskriften er laget av Anne Storbakk Eide, som ble vinneren av Opplysningskontoret for brød og korn sin Grunnlovskake-konkurranse