Julekake – Julebrød
Julekake eller julebrød med rosiner og sukat er en klassisk søt hvetekake vi baker til jul. Med smør og brunost kan det ikke slå feil til frokost og lunsj.
Ingredienser
250 g smør
1 kg hvetemel
125 g sukker
¼ ts salt
2 ts malt kardemomme
1 pk gjær
6 dl melk
250 g rosiner
2 pk sukat
egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Skjær smør i terninger og sett det på kjøkkenbenken, så det får romtemperatur og blir mykt.
- Ha melet i en bakebolle, bland inn sukker, salt og kardemomme og smuldre i gjæren. Ha i melk og arbeid deigen til den er blank, smidig og slipper kanten av bollen. Elt deretter inn det romtempererte smøret. Bland inn rosiner og sukat til slutt.
- Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord og del den i tre like store emner. Rull dem til tre store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. På denne måten sprekker ikke julekakene så lett og de får en pen fasong.
- Dekk julekakene med plast, og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle kakene lett med sammenvispet egg.
- Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35-40 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Du kan steke julekakene i smurte brødformer som på filmen eller runde som beskrevet ovenfor. Her ser du fremgangsmåten for julekake – julebrød trinn for trinn:
>> Er du glad i å bake til jul? Da anbefaler vi også våre oppskrifter på vørterbrød, klassisk julebrød eller raskt julebrød.