Kypriotiske påskebrød
Kypriotisk påskebrød, eller soureki, er navnet på det tradisjonelle søte påskebrødet som bakes i Hellas. Ofte baker barn og unge dette brødet for å kunne gi det som en gave til sine besteforeldre.
Ingredienser
500 g hvetemel
25 g gjær
60 g mykt smør
3 harkokte egg m/skallet på, kokt i rød konditorfarge
1 dl lunkent vann
75 g sukker
ca. 1 ts malt kardemomme
ca. 1 ts fennikelfrø
ca. 1 dl sultanrosiner
1 ½ dl melk
1 stk egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Start med å koke eggene i vann med rød konditorfarge, ca. 10 minutter.
- Ha melet i en stor bolle og smuldre i gjæren. Tilsett alle ingrediensene unntatt eggene.
- Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Juster med litt vann dersom deigen virker fast.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
- Del deigen i tre like store emner, og rull hver del til en lang pølse. Flett pølsene sammen, og brett endene inn under fletten. Legg deigen over på et stekebrett dekket med bakepapir. Trykk de hardkokte røde eggene ned i den flettede deigen. Dekk over med plast eller et klede og etterhev til nesten dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Pensle brødet med pisket egg.
- Stek brødet midt i ovnen på 200 °C i ca. 25 minutter. Avkjøl på rist.