Smørkake
Smørkake er lettvint og deilig kake av søt gjærbakst du baker i rund kakeform. Den kan minne om skillingsboller eller kanelboller. Prikk hull med fingeren i deigen og fyll smør, kanel og sukker nedi før steking.
Ingredienser
Kake:
100 g smør
3 dl melk
1 pakke gjær
100 g sukker
1 egg
1 ts malt kardemomme
550 g hvetemel
Fyll:
100 g smør
3 ts malt kanel
3 ss sukker
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Smelt smør og tilsett melken, varm blandingen til den er fingervarm, ca. 37° C. Rør ut gjæren i væsken.
- Tilsett sukker, egg, kardemomme og hvetemel. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Form deigen rund og legg den i en stor smurt springform (ca. 26 cm). Dekk med plast eller et klede, og la heve til nesten dobbel størrelse.
- Bruk fingrene og trykk ned i deigen slik at du får mange små hull. Smelt smøret til fyllet. Hell smeltet smør over kaken og strø på kanel og sukker.
- Stek i ovnen på midterste rille ved 180º C i ca. 30 min eller til kaken er gjennomstekt og gyllen. Avkjøl på rist.
Server med pisket krem eller is og friske bær ved siden av.
Prøv også kanelsnurrkake til kakebordet.