Sodabrød
Sodabrød bakes uten gjær og er derfor raskt å lage. Det smaker aller best nystekt sammen med ost eller syltetøy.
Ingredienser
100 gram sammalt hvete, grov
350 gram fullkornshvetemel
1 ts salt
1 ts natron
4 dl kulturmelk eller kefir
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Forvarm stekeovnen til 220 °C.
- Bland sammen det tørre. Lag en grop i midten og hell i kulturmelken. Rør sammen til en litt klissete deig, men ikke jobb med deigen for lenge.
- Ha litt mel på hendene og form deigen til et glatt, avlangt brød.
- Snitt på langs av brødet med en skarp kniv. Det hjelper til med å sørge for å at sodabrødet blir skikkelig gjennomstekt.
- Legg sodabrødet over på en stekeplate med bakepapir.
- Stek brødet nederst i ovnen på 220 °C i 15 minutter.
- Slå ned varmen til 180 °C og stek videre i 30 minutter eller til sodabrødet er gyllent og høres hult ut når du dunker det på undersiden.
Oppskriften kan også brukes til lage små scones – men da trenger du kortere steketid. Beregn ca 15 minutter, avhengig av størrelsen. Følg med!
Bakst uten gjær passer kjempefint til søndagsbrunsjen. Sjekk også ut våre oppskrifter på scones med appelsin, rosiner og nøtter, grove scones og rosin- og valnøttscones. Vi har også oppskrift på glutenfri scones.