Påsken er en høytid der man både har tid til å bake og å la påskefrokosten skli over i lunsj. Da passer det ekstra godt med et nybakt, duftende påskebrød som bordets midtpunkt.
Så selv om det å bake brød til påske har ikke vært noen sterk tradisjon i Norge tidligere, foreslår vi å skape nye tradisjoner. Her er noen oppskriftsforslag for deg som vil la påsken bli en ny bakehøytid!
Norges nye påskebrød
I 2020 hadde Opplysningskontoret for brød og korn en stor påskekonkurranse der vi kåret Norges påskebrød. Blant 80 innsendte oppskrifter kåret vi disippelbrød som vinneren, etter en oppskrift sendt inn av Karin Othilie Arntsen Mollestad.
Brødet har potensiale til å bli en påsketradisjon i mange norske hjem, med sitt dekorative utseende og gode smak som passer til både frokost, lunsj og som tilbehør til middag.
Det er også mulig å finne sin nye påsketradisjon blant andre av de innsendte bidragene – for eksempel lyst surdeigsbrød med tranebær, appelsin og kardemomme, et spennende påskebrød med mandler, det luksuriøse påskebrødet med sjokolade og appelsin eller det herlig barnlige påskeharebrødet med gulrot og honning.
Importer et påskebrød fra utlandet
I andre land i Europa står tradisjonen med påskebrød sterkt. I England baker de for eksempel korsboller, mens de i flere sør-europeiske land baker dekorerte påskebrød med forseggjort pynt.
På Kypros og i Hellas baker de gjerne påskebrød med egg – for eksempel det tradisjonelle søte påskebrødet tsoureki og det mer syrlige greske påskebrødet.
Påskebrød som turmat
Om det er én tradisjon nordmenn har felles i påsken, så er det å komme seg ut på tur. Enten på ski eller til fots, i fjellet eller i skogen. Og i sekken: En rotnorsk matpakke med brødskiver og godt pålegg.
Kanskje kan du lage deg en påskebrødtradisjon ved å bake ditt eget matpakkebrød som du bare spiser i påsken? Eller om du finner en favoritt i bakerens utvalg i nærheten av der du ferierer?
Skal du bake selv, kan du finne ditt nye påskebrød blant våre oppskrifter på brød eller rundstykker. Med nybakt i tursekken blir selv turer i lavlandet en topptur!
Og du – om du skal bake selv i påsken, prøv deg på langfredag. Ifølge gammel norsk overtro er det sånn at brød og kaker som er bakt på langfredag ikke skal mugne.
God påske!