Piknik er en sosial og uhøytidelig måltidsform med lange tradisjoner. Ordet piknik (av fransk pique-nique) oppstod sannsynligvis i Frankrike på slutten av 1600-tallet. I begynnelsen var det først og fremst overklassen som dro på piknik.
I dag har tradisjonen med piknik spredt seg til store deler av verden, og til alle samfunnslag. Vi drar på piknik på stranden, i parken og i skogen eller på festival, utendørskonserter og idrettsarrangementer. Det kan være en romantisk piknik for to, eller en større piknik for skoleklassen. Piknik rommer et hav av muligheter til et måltid ute i det fri.
Fyll en kurv med ditt favorittbrød, søt bakst eller sesongens bær, og nyt din egenkomponerte piknik.
Påsmurt piknik på 1-2-3
Brød, lefser og rundstykker er lett å smøre med seg når du skal ut på tur og de gir energi lenge. Vi anbefaler å være raus med pålegget og pynte med friske grønnsaker eller frukt når du vil gjøre det lille ekstra ut av matopplevelsen.
Bruschetta med spekeskinke, hvitløk og aïoli toppet med bakte tomater er en frisk og enkel italiensk sommerforrett som godt kan nytes i sola. Hvis du liker den italienske sommerfølelsen anbefaler vi også vår sommerblings – den er laget av havrerundstykker med hjemmelaget pesto av basilikum, persille og solsikkekjerner, og fylt godt med salat, skinke, ost og tomat. Kalkunruller er også mettende, gode og ypperlige å frakte med seg når du skal på utflukt.
En smakfull vegetarblings er en sandwich av ølbrød, hummus og grillede grønnsaker som passer fint til en piknik i det grønne. Denne kan varieres med grønnsaker som er til overs fra dagens middag. Til lunsj eller lett middag passer det også med en deilig rekeblings av godt grovbrød, majones, skrelte reker og salat.
Bakst og salat på piknik i det fri
Ingen piknik uten bagetter! Den franske loffen med sprø skorpe smaker kjempegodt med smør på, eller fylt med salat eller ulike påleggsvarianter. Focaccia er også elsket som siderett, men kan gjerne nytes alene med en god aïoli til. Foretrekker du litt mer å tygge på er pizzasnurrer og piroger med røkelaks super fingermat. Fullkornspinner med dipp og pinnebrød med chorizopølse og basilikum er også smakfulle alternativer som er enkle å spise.
Frodige salater hører sommerens finvær og piknik til. Skalldyrsalat med byggris er en herlig og velsmakende sommersalat med avokado, slangeagurk, reker og chilisaus. Og hva er vel sommeren uten en deilig cæsarsalat? Med kylling, brødkrutonger og dressing er den kanskje en av verdens mest populære salater. Foretrekker du salat av det friske slaget er byggrynssalat med feta og mynte en sikker vinner.
Har du lyst på noe godt sammen med salaten? Prøv ut den klassiske, franske paien quiche lorraine!
Piknik og søtt i sommersola
Søtbakst i porsjonsstørrelser er godt egnet til sommerens piknik. Saftige kanelboller med deilig smør og sukker gir oss vann i munnen, og havrekjeks med tranebær eller byggcookies med sjokolade og nøtter passer nydelig til kaffen.
Ingenting smaker sommer på piknik som frukt og bær – og de kan gjerne drikkes. For eksempel som havresmoothie med vaniljeyoghurt, banan og frosne bær. Tar du med en grill til pikniken er dessertspyd en deilig, søt variasjon. Ønsker du en litt finfin utendørsopplevelse anbefaler vi bærterte fylt med et tykt lag vaniljekrem og sesongens friske bær som en fargerik og frisk favoritt. Små sitronterter er deilige små munnfuller med syrlig og søt sitronkremen.