Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Drømmer om Mirakelbrød

Duften av nystekte brød møtte bønder fra Vestfold, Oslo, Akershus og Oppland da de inntok sine lokale bakerier rett før påske. Våronna står for døren, såkorn skal i jorda i løpet av april-mai for å sikre høstens kornavling og vinterens bakst.
Skriv ut

Hvordan kan vi dyrke best mulig kornråvarer for å sikre bedre og mer kortreiste brød og bakervarer? Det var tema for frokostmøtene mellom bøndene og bakerne.

 

Det er gode forutsetninger for korndyrking på Østlandet, og bøndene jobber målrettet for at mest mulig av kornet skal ha matkornkvalitet. Matkorn skal innfri 20 krav hvor blant annet riktig innhold av protein og vann er avgjørende for smakfulle og luftige bakverk.

 

WB Samson bruker helkorn fra Maridalen i mange av sine grove brød, og er klare for å se på mulighetene for å bruke mer norsk mel i brødene sine. Fra venstre: Lars Fredrik Stuve, Per Christian Samson, Torunn Nordbø og Per Skorge

 

I gode år dyrker kornbøndene i Norge 70-80 prosent av det vi trenger av korn i Norge. Langsiktig arbeid med sortsutvikling og god oppfølging under hele vekstsesongen har gjort det mulig. Kornet blir fraktet til kornmottak og mølle hvor det blir blandet med importert korn for å sikre mel med god bakekvalitet til både profesjonelle bakere og hjemmebakere. Prognose fra Norske Felleskjøp i mars for sesongen 2016/2017 viser at årets avling gir 78 % mathvete av totalt 224 000 tonn for hele landet, og av denne mathveten utgjør kornsorten Mirakel 20,5 %. Andelen norsk i matmelet varier fra år til år avhengig av været.

 

I jakten på det aller beste matmelet prøver flere bønder seg på Mirakel. – En kornsort utviklet spesielt for norske forhold som vi har store forventninger til, forteller Hans Edvard Torp, kornbonde fra Våle i Re kommune. Mirakel har høyt proteininnhold og egner seg dermed svært godt til baking. – Vi vil jo gjerne produsere korn som havner på frokostbordet i Vestfold.

 

Kornbønder og politikere fra Oppland følger interessert med når daglig leder Terje Andre Nereng forklarer hvordan brødproduksjonen foregår hos Kjelstad bakeri i Krabyskogen.

 

Bakerne på sin side etterspør gode, lokale kornråvarer. De er opptatt av å bruke de beste råvarene og helst mest mulig kortreist, og diskuterer gjerne med kornbøndene om hva som må til for å få lokalt korn med god nok kvalitet.               

 

Drømmen til både bønder og bakere er at de neste år kan invitere til smaksprøver på Mirakelbrød fra Norge.

 

Samlet rundt brødtrauet foran Aanerud bakeri i Årnes. Fra venstre: Audun Ødegård, Olav Kvarme, Gyri Lindgren, Heidi Aasli, Thomas Arend Heymans, Herve Dijox , Anne Marie Oddlien, Torunn Nordbø, Lars Halvor Stokstad Oserud og Karstein Brøndbo.

 

Møtene mellom bakere og kornbønder var årets avspark for kampanjen «Her vokser det brød» hvor hovedmålet er å vise fram hvor i Norge det produseres korn, mel og brød, og knytte den norske kornbonden og bakeren tettere sammen.