Lag bollefest til fastelavn

Søndag 26. februar er det fastelavnssøndag. Bak våre fylte fastelavnsboller, prøv en bollemelblanding eller kjøp dem hos bakeren.
Skriv ut

Ordet fastelavn stammer fra det nedertyske ordet ”kvelden før fasten”, og feires alltid søndagen 7 uker før 1. påskedag. Dagen markerer inngangen til fasten, og overgangen fra vinter til vår.

 

På fastelavnssøndag serverer man gjerne ekstra luftige boller, med syltetøy og kremfyll. Et godt tips er å kjøpe inn boller på forhånd, så kan du konsentrere deg om fyllet og det å nyte smaken på selve dagen. Vil du å bake selv og er på jakt etter en god oppskrift? Prøv våre fastelavnsboller med krem, eller kanskje du liker best de som er fylt med makronfyll eller vaniljekrem? Ønsker du en ny og litt spennende variant kan du prøve deg på fastelavnscones og lage din egen vri. Fastelavn er dagen for boller, det må ikke være den tradisjonelle varianten med hveteboller og pisket krem, lag din favoritt bolle. Hva med solboller? Eller lag havreboller og fyll med akkurat det du ønsker. Uansett kos deg med nybakte boller og godt selskap.

 

Bakgrunn:

Det knytter seg mange gamle hedenske skikker til perioden. En av de mest kjente her til lands, er fastelavnsriset. Dette ble tidligere brukt som en fruktbarhetsvekker som man pisket jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner med. Nå i dag pyntes bjørkeriset oftest med fargerike fjær, og blir heldigvis kun brukt til pynt.

 

I dag er fastelavn en hyggelig markering, og det som i sin tid varte over flere dager, er nå begrenset til fastelavnssøndag. I Norge er det bollene og riset som minner oss om de gamle tradisjonene. Selve fastelavnsbollene stammer trolig fra Tyskland tilbake på 1600-tallet og har bakgrunn i at man ønsket å fete seg opp i dagene før fasten. I Norge kjenner vi skikken med boller først fra begynnelsen av forrige århundre.

 

Enkelte steder på Vestlandet er det vanlig å markere blåmandag, dagen etter fastelavnssøndag ved å spise hetevegger. Dette er hveteboller som blir lagt i en skål, og dekket med varm melk som er kokt sammen med smør, sukker og kanel. Bollen spises med skje etter hvert som den myknes av den varme melken.

 

Tirsdag etter fastelavnssøndag blir i hele landet markert på tradisjonelt vis ved å feire pannekakedagen. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, mel og smør. Låter det kjent? Ja, det er akkurat det en pannekakerøre inneholder. I tillegg til litt salt og sukker.

 

 

Sist oppdatert: 15.02.17

Les eller skriv kommentarer