Epleboller med havrefyll
Herlige epleboller med havrefyll fyller hjemmet med lukten av deilig bakst. Halvgrove og med mindre sukker og smør passer de fint til hverdagskos.
Ingredienser
Deig
300 g hvetemel
300 g sammalt hvete, fin
3 ½ dl melk
75 g rapsolje
1 pk gjær
40 g sukker
Havrefyll
250 g havregryn
30 g brunt sukker
30 g smør
2 dl melk
Eplefyll
2 epler i biter
1 ts kanel
2 dl eplemos
slik gjør du
Vis ingredienser
Disse eplebollene har sammalt fint hvete i seg, og er dermed litt grove. I tillegg er det lite tilsatt sukker, så de må ikke sammenlignes med hveteboller eller snurrer, slik man vanligvis tenker at det skal smake.
Slik gjør du
-
Deig: Bruk en kjøkkenmaskin og elt sammen mel, gjær, melk og sukker. Tilsett rapsolje mot slutten av eltetiden.
- Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 30 minutter.
- Havrefyll: Smelt smør og sukker i en kjele. Ha havregryn i en kjøkkenmaskin og kjør til havregrynene er finmalte. Tilsett smørblandingen og melk til massen har en passe konsistens.
- Eplefyll: Kutt epler i biter og bland med litt kanel. Bland eplebitene sammen med eplemos.
- Ha deigen ut på et melet bakebord, bruk sammalt hvetemel. Kjevle deigen ut til et rektangel og smør utover havrefyllet. Rull deigen til en stor pølse og del den i tolv deler. Sett bollene på stekeplate med bakepapir.
- Dekk med et klede og la dem etterheve i rundt en time.
- Lag en god grop i midten av bollene og fordel eplefyllet i disse.
- Stek epleboller med havrefyll midt i ovnen på 220° C i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
Mai Vilde fra Folldal skole står bak denne oppskriften på epleboller som var et finalebidrag i konkurransen «Fremtidens skolebrød 2013».