Brødpudding i festdrakt
Brødpudding i festdrakt er en kake basert på desserter som Eidsvollmennene faktisk spiste. En lagkake med brødpudding, smaksatt med sitron og bringebær, og fylt med vaniljekrem.
Ingredienser
Bunn:
50 g rosiner
3-4 ss sitronlikør eller annen likør (kan sløyfes)
1 loff
2 ss lemon curd
2 ss bringebærsyltetøy
2 store egg
3 store eggeplommee
2 dl kremfløte
1 dl helmelk
Finrevet skall av ½ sitron
Fyll:
3 dl vaniljekrem
Pynt:
4 store eggehviter
2 dl sukker
Blåbær og bringebær
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bunn: Start med å smøre to 20 cm springformer godt med smør. Legg rosinene i en skål og hell over likør, ha skålen i mikrobølgeovnen i 1 minutt, og avkjøl.
- Skjær loffen i skiver, og skjær bort skorpene. Legg halvparten av skivene parvis med lemon curd mellom, og ha bringebærsyltetøy mellom den siste halvparten. Skjær sandwichene i mindre biter og sett dem lagvis i hver sin form. Sitronfyll i den ene og bringebær i den andre. Fordel de bløtlagte rosinene mellom de to formene.
- Pisk sammen egg, eggeplommer, fløte, melk og finrevet skall av 1/2 sitron, og hell blandingen over brødbitene. Halvparten i hver form. La formene stå i 10 minutter til brødet har sugd opp eggeblandingen.
- Stekes midt i ovnen på 180 °C i 25–30 minutter.
- Montering: Sett den ene bunnen på et fat og fordel vaniljekremen utover. Legg den andre bunnen over, men med den ujevne flaten ned, altså opp-ned.
- Ha eggehviter og sukker i en stor bolle, og sett bollen over en kjele med småputrende vann (vannet skal ikke berøre bunnen av bollen). Pisk for hånd i 4–5 minutter eller til sukkeret er oppløst. Ta bollen av varmen og fortsett å piske, men nå med en håndmikser eller kjøkkemaskin i 7–8 minutter. Blandingen skal være hvit og luftig.
- Overfør marengsblandingen til en sprøytepose, og dekorer kaken. Det kan være en fordel å «sparkle» sidene med litt av blandingen først for at det skal bli et penere resultat.
- Pynt kaken med bringebær og blåbær.
Oppskriften er laget av Maria Villmones Bondeson til en konkurranse i forbindelse med 200-årsfeiringen av grunnloven.