Brødmiddag med god samvittighet
Mamma Kristin (44) kjenner litt på det: Jaha? Brød til middag? Det er vel ikke «ordentlig» middag, mer en veldig lettvint nødløsning?
Men for døtrene Frida (6) og Martine (9) går blingsene ned på høykant, gir nødvendig påfyll, og vips, så er eldstejenta klar for å dra på fotballtrening eller kamp. Hun har spilt i to år, er både keeper og utespiller.
Og ingen trenger å bale med dårlig samvittighet når pappa i dag serverer brødskive med omelett til middag. Tvert imot! Ikke bare er brødmiddagen en effektiv løsning på familiens travle ettermiddag. Den er også et klokt miljøvalg.
Kornmat er nemlig noe av det mest bærekraftige vi kan spise ettersom matproduksjonen er av den mest miljøvennlige som finnes. Sammenlignet med kjøtt, fisk og de fleste grønnsaker, har korn et minimalt klimamessig fotavtrykk.
Kjapt og miljøvennlig
Når familien velger seg brød til middag, og i tillegg spiser brødbasert til frokost, lunsj og kvelds, har de det som vi i Opplysningskontoret for brød og korn kaller et brøddøgn: Ett døgn der alle måltidene er basert på korn eller brød.
>> Les også: Slik sparer du miljøet med et brøddøgn
Ett fast brøddøgn i uka betyr 52 dager i året med måltider tilvirket på en klimavennlig måte. Dessuten bidrar brøddøgn til mindre matsvinn fordi man kan spise opp brødrestene som gjerne blir i løpet av en uke. Og bonusen: Du sparer både tid og penger samtidig som du gjør noe viktig for miljøet.
— Jeg har ikke tenkt over det på den måten før. Jeg må si jeg får et annet forhold til brødmiddag når jeg vet det. Da er det jo ingen grunn til å tenke at dette ikke er bra nok, smiler mamma Kristin.
Selv om hun og Stian ikke har bodd sammen på fire år, spiser de gjerne middag sammen, og hjelper hverandre med hverdags-kabalen. De bor rett i nærheten av hverandre i Moss.
— Vi er jo en familie, selv om vi to ikke er kjærester.
Samles rundt bordet
Tidkrevende kokkelering eller kjapp, miljøvennlig brødmiddag: Kristin er strengt tatt aller mest opptatt av at familien faktisk tar seg tid til å samles rundt middags-bordet.
— Det er noe med å se hverandre litt i øya før vi fyker hver til vårt. Når Martine har kamp er det omtrent bare å skrense innom, spise, skifte og dra. Men samme hvor travelt vi har det, skal vi altså sette oss ned sammen. Det er noe jeg vokste opp med sjøl, og som vi innførte da ungene var små. Da forteller alle om sin dag uten å bli avbrutt. Det er ikke lov å snakke i munnen på hverandre, man må vær så god vente på tur.
På bordet står vanlig sunn, norsk kost som kan tilberedes kjapt.
— Her er det ikke noe matjåleri, sier Kristin.
Og legger til:
— Får du noe varmt på brødskiva – karbonade, eller omelett med ost, bacon, purre, så er det noe annet enn bare å sette frem brødboksen. Da blir det jo faktisk en ordentlig middag.
>> Familievennlige brødmiddager: