Tangzhong kanelboller
Kanelboller! Kan du kjenne duften? Disse er ekstra saftige og holdbare, bakt med tangzhong-metoden.
Ingredienser
Jevning
80 g hvetemel
4 dl melk
Deig
100 g smør
600 g hvetemel
1 dl sukker
½ ts salt
1 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
2 dl melk
50 g gjær
Fyll
120 g smør
150 g sukker
2 ss kanel
Pensling
1 egg
3 ss perlesukker
slik gjør du
Vis ingredienser
Kanelboller - disse herlige snurrene med smørfyll og godt med malt kanel. Finnes det noe bedre? Ja: Kanelboller bakt med den japanske tangzhong-metoden. Da blir baksten ekstra luftig og saftig - og beholder den nybakte følelsen litt lenger.
Slik gjør du
- Lag jevning ved å ha mel og melk i en liten kjele og visp dette sammen før du setter kjelen på varmen. Skru på stekeplaten og visp regelmessig i kjelen til blandingen begynner å tykne. Blandingen skal varmes opp til kokepunktet, slik at du får en konsistens som minner om en grøt. Ta kjelen av varmen og la den avkjøles til romtemperatur.
- Vei opp smøret og skjær i små terninger.
- Vei opp resten av ingredienser i en bakebolle. Tilsett jevningen i bollen, og begynn å elte deigen med en deigkrok. La deigen elte i lav hastighet i rundt 7 minutter. Tilsett smøret.
- La deigen elte videre med middels hastighet til den begynner å slippe kantene. Det kan ta alt fra 10-20 minutter, avhengig av hvor god kjøkkenmaskinen din er.
Når du kan gjøre glutentest på deigen og den er godkjent, er deigen klar. Glutentest lages ved å ta en liten deigklump, hvorpå du trekker ut deigen. Hvis du kan trekke deigen ut uten at den går i stykker, er deigen din klar. Hvis den går i stykker, skal den eltes litt lenger.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen heve til dobbelt størrelse, cirka 1 time.
- Mens deigen hever seg, kan du gjøre klart fyllet: Bland romtemperert smør med sukker og kanel.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord. Kjevle ut deigen til en 1 cm tykk rektangelformet leiv, ca. 30×60. Fordel smørblandingen ut over deigleiven. Brett så en tredjedel av deigen inn fra nederste langsiden, og så brett den øverste langsiden over igjen, slik at du får tre lag deig. Kjevle lett over deigen.
- Del rektangelet 16 like store remser. Del hver remse i to. Snurr de to remsene sammen, og legg den ene enden mot bordet. Snurr deretter bollen sammen, legg den andre enden inn under selve bollen som avslutning, og sett dem på en stekeplate med bakepapir.
- Dekk bollene med plast eller klede og la dem etterheve i til dobbel størrelse, ca. 30-45 min.
- Pensle med pisket egg og strø på perlesukker.
- Stek kanelbollene midt i ovnen på 210 °C i ca. 12-14 min. Avkjøl på rist.
TIPS: Kanelboller kan fryses både stekte og ustekte.