Klippekrans
Klippekrans er en deilig søt gjærbakst fylt med smør, sukker og kanel. Bruk saks for å lage det fine mønsteret i hvetekringlen. Passer til kaffen og i bursdag.
Ingredienser
100 g smeltet meierismør
4 dl melk
½ pk gjær
6 ss sukker
½ ts malt kardemomme
600 g hvetemel
Fyll
100 g meierismør
6 ss sukker
5 ts malt kanel
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Smelt smøret, ha i melken og varm blandingen til den er fingervarm. Smuldre og rør ut gjæren i væsken. Tilsett sukker, kardemomme og hvetemel. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Kjevle deigen ut til en ca. 80 cm lang og 20 cm bred leiv.
- Bland sukker og kanel inn i romtemperert smør, og fordel blandingen utover deigen. Rull sammen til en pølse. Legg deigpølsen på en stekeplate med bakepapir og form til en ring.
- Klipp kransen ved at du klipper med en cm mellomrom nesten gjennom «pølsen». Legg bladene annenhver gang til høyre og venstre.
- La klippekransen heve under plast eller et klede til nesten dobbel størrelse, 30-45 minutter. Pensle kransen med egg.
- Stek kransen midt i ovnen ved 180 °C i ca 20 minutter til den er gyllen. Avkjøl på rist.