Pepperkakerundstykker
Pepperkakerundstykker med rugmel er krydret med ingefær, pepper, nøtter og tørket frukt, og passer ekstra godt til gløgg eller ost og vin til jul.
Ingredienser
4 dl vann
½ pakke gjær
500 g hvetemel
80 g siktet rugmel
1 ss salt
150 g tørket aprikos i biter
150 g rosiner
200 g hasselnøtter
½ ts pepper
1 ts malt ingefær
2 ts malt kanel
1 ts malt nellik
vann til pensling
havregryn og gresskarkjerner til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Varm vannet til det er fingervarmt (37 °C) og smuldre i gjæren. Tilsett rugmel og salt. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Tilsett aprikoser, rosiner, hasselnøtter og krydder, og elt forsiktig til alt er godt blandet inn i deigen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord, og del den i 12 like store emner. Trill emnene til runde boller som du legger på et stekebrett med bakepapir.
- Pensle med litt vann og dryss over havregryn og gresskarkjerner. Dekk rundstykkene med et klede og la dem etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter
- Stek rundstykkene midt i ovnen på 210 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
Glad i rundstykker? Prøv også valnøttrundstykker eller grove myslirundstykker.