Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Fristende forslag til lunsj på hjemmekontoret

En fristende lunsj på hjemmekontoret gjør underverker for både humør, arbeidsglede og konsentrasjonsevne.
Skriv ut

Hjemmekontor har vært normalen for mange siden den første koronabølgen i mars i 2020. Noen trives med fleksibiliteten og mindre tidsklemme, andre lengter tilbake til kontorlivet. Og ikke minst: Felles lunsj med gode kollegaer. 

 

Når man ikke har noen som drar seg med til felles spisetid, er det lett å la lunsjen skli – enten hoppe over eller lage noe kjapt man kaster i seg foran PCen. 

 

Derfor slår vi et slag for den fristende, lekre hjemmekontor-lunsjen – den som gir deg noe å se frem mot på starten av arbeidsdagen, og nok energi til å holde ut helt til arbeidsdagens slutt. 

 

Grov lunsj på hjemmekontoret

 

Og hvorfor er lunsjen på hjemmekontoret så viktig? Det ene handler om måltidsrytme.

 

En god måltidsrytme kan hjelpe deg å ta smarte matvalg. Å spise regelmessig kan gjøre at du unngår søtsug og påfølgende småspising.

 

Ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, er opptatt av at maten vi spiser skal være sunn og god.

 

– Grove brød og kornprodukter inneholder langsomme karbohydrater. Disse bidrar til et mer stabilt blodsukkernivå og god metthetsfølelse, som er nyttig for konsentrasjon og læring, sier hun.

 

Grov lunsj på hjemmekontoret gir hjerneføde. Varier med fiberike brød, rundstykker, knekkebrødog andre grove kornprodukter.

 

I tillegg kan et fiberrikt kosthold ha gunstige effekter på blodkolesterolet vårt.

 

>> Les mer om helsefordelene ved å velge grovt.

 

Proteinrik lunsj på hjemmekontoret

 

Brødskive med leverpostei, rødløk, sukkererter og karse til lunsj gir påfyll av både karbohydrater, proteiner og jern.

De langsomme karbohydratene i kombinasjon med protein, gir kroppen akkurat det den trenger.

 

Anette Fjelleng Hansen utvikler oppskrifter for MatPrat. Hun råder oss til å velge smarte proteinkilder.

 

– Magert kjøttpålegg, slik som skinke, roastbiff eller pålegg av kalkun og kylling er gode proteinkilder, sier Hansen. Et proteinrikt måltid er nemlig knyttet til god metthetsfølelse.

 

Hun anbefaler også pålegg som egg, leverpostei, ost og fisk på skiva.

 

>> Her kan du lese mer om proteinrike matkilder.

 

For de som lager seg lunsj på hjemmekontoret spiller også tiden det tar å lage lunsjen en viktig rolle. Vi har satt sammen noen forslag til gode, sunne og fristende lunsjer på hjemmekontoret – både for de som har vanlig lunsjpause, de som har litt ekstra tid – og de som må ta lunsjen foran skjermen:

 

1. Gode hjemmekontor-lunsjer du lager og spiser på en halvtime

 

Når man har 30 minutter til rådighet er det lurt å ta seg ei brødskive. Gjør du en bitteliten ekstra innsats med å variere pålegget, blir lunsjen på hjemmekontoret litt mer spennende og du unngår å bli matlei. 

 

Små grep kan gjøre stor forskjell. Prøv for eksempel å bytte ut smøret med rød eller grønn pesto, aioli, sennep eller oliventapenade. Urter fra kjøkkenvinduet er også en rask snarvei til gode smaksopplevelser med lav innsats. Middagsrestene fra i går kan få nytt liv på brødskiva og sukkererter eller ferdigvasket salat fra kjøleskapet kan gi ekstra krunsj til gulosten.

Smørbrød med ost og skinke

SMØRBRØD MED OST OG SKINKE

Dette er kanskje nordmenns lunsjalternativ nummer 1. En klassisk brødskive med ost og skinke. Enkelt, sunt og godt! Legger du til litt grønt som salat, cherrytomater og spirer blir skiven straks mer fristende. Lunsjen lager du på under 5 minutter, og den gir deg påfyll av både fiberproteiner og kalsium.

 

 

GROV BRØDSKIVE MED FISKEKAKE

En skive som er minst like rask å lage. Fiskekaker er like godt kalde som varme – ta det du liker best. Fyll på med grønt! Og, vær litt vill. Kutt agurken andre veien – altså på langs. Da får du lange, fine strimler du kan dandere med. Lekkert for øye og godt for magen. Et salatblad, noen sukkererter og litt friske urter eller karse, og lunsjen er servert. Denne blingsen gir påfyll av fiber, proteiner og jod.

 

Grov bagett med kylling og eggesalat

 

GROV BAGETTE MED KYLLINGPÅLEGG OG EGGESALAT

Kok egg, avkjøl og bland sammen eggene med litt majones, rømme eller kesam til en enkel eggesalat. Smak til med salt og pepper. Fyll en grov baguette med noen salatblader, kylling- eller kalkunpålegg og eggesalaten. Topp med finhakket vårløk og kvernet pepper. Igjen, fristende lunsj på 10 minutter. Eggesalaten holder seg fint i kjøleskapet 3-4 dager, så lag gjerne en litt større porsjon du kan ha stående. Egg er en god kilde til proteiner, og med grov baguette får du også godt med fiber.

 

2. Fristende varmlunsj for den som har god tid

 

Vaffel med egge og tomat

Vafler er en luksuslunsj på hjemmekontoret. Smaker godt med pålegg som salat, egg og tomat.

 

En av fordelene med hjemmekontor er at man kan har fleksibilitet til å gjøre noe ekstra ut av lunsjen. Hva med for eksempel å bytte ut brødet med noen byggvafler eller grove pannekaker

Hjemmekontorlivet gjør det også mulig å lage gode varmlunsjer. Med forskjellige varianter av ostesmørbrød kan du i samme slengen også få brukt opp noen brødrester du har liggende. Vi anbefaler gjerne ostesmørbrød med sennep, croque monsieur eller toast med eple og kanel som varmretter i hjemmekantina. 

 

3. Gode lunsjer foran PC-skjermen

 

Hvis du kjøper inn frukt og grønt som er vasket og klar, kan du enkelt gjøre skiva mer fristende eller ta en håndfull når du trenger ekstra energi.

 

Hvis du vet at du får en travel uke kan du bruke helgebaksten som en anledning til å forberede ukas lunsjer. Da har du maten klar og du kan enkelt tine sunne og gode porsjonsbakster til lunsj.

 

Hva med å ta opp noen grove horn med ost og skinke fra fryseren? Tacomuffins, matmuffinsboy stuffings, pacchettopestosnurrer og brødhjerter med ost, purre og skinke er alle eksempler på bakst og pålegg i ett – som er lett å hente frem.

 

Det er også lurt å gjøre det enkelt ved å kjøpe små eller ferdigkuttede grønnsaker til dager du har dårlig tid. Cherrytomater, babygulrøtter, druer og blåbær er gode eksempler på mat som enkelt kan settes frem i en bolle, slik at man har sunn kosemat tilgjengelig.

 

>> Denne artikkelen er laget i samarbeid med MatPrat.

 

 

Sist oppdatert 18. mai 2021