Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Julekaker til gjenbruk

Gjenbruk julekakene i desserter, konfekt og andre kaker – les våre 5 tips til mindre matsvinn av julens bakst.
Skriv ut

Har du brukt tid og krefter på å bake eller kjøpe inn gode småkaker til jul? I så fall er det kjedelig både for deg og miljøet å kaste de som blir til overs. Og når januar kommer vil vi jo gjerne slippe å bli fristet av for mange søte saker…

 

Fra nord til sør fylles stue og kjøkken av deilige godsaker – javisst skal vi kose oss, men vi skal også ta vare på maten vår. Her er noen tips til hva du kan gjenbruke restene av julekakene til. Kanskje en av disse passer til romjulsselskapet eller nyttårsfeiringen?

 

1. Strøssel til desserter

Byggrynskrem med kakerester er god gjenbruk av julekakene.

 

Det enkleste og beste er bare å knuse kakene og strø kakesmulene over for eksempel byggrynskrem, multekrem, iskrem eller andre desserter. Noe som kan løfte opplevelsen både til konsistens, smak og utseende.  

 

>> Les også: Her er julekakene som sikrer julestemningen.

 

2. KonfektPunsjeboller som julekonfekt er god gjenbruk av julekakene

 

Punsjeboller er en klassiker og er ypperlig for gjenbruk av julekaker. Bland kakesmuler med mandler, smør, melis, eggeplommer og litt rom, så er de ganske snart klare til å trilles, pyntes og nytes sammen med en kopp kaffe. Eller hva med denne oppskriften? Enda enklere.  

 

3. Ostekake

Gjenbruk kakerestene i bunnen av en ostekake

Bunnen til ostekaker lages ofte på kjeks eller av rugbrødsmuler som i kaken på bildet her. Bruker du julekaker får ostekaken en ekstra smak av jul, slik som denne ostekaken under med salt karamell.

>> Les også: Her er nyttårsmenyen som redder julematen.

 

4. Trestammer

 

Trestammer, eller det svenskene kaller for damsugare, er den perfekte måten å gjenbruke kakerester på. Her kan formkake, muffins, sjokolade bli reinkarnert til herlige små kaker. Dette fortjener kakerestene våre!

 

5. Trifle

Trifle med berlinerkranser

Pisket krem, friske bær og kakesmuler slår aldri feil. Dette er en luksuriøs gjenbruk av julekakene. Prøv trifle med berlinerkranser som på bildet over, trifle i porsjonsform eller tilslørte bondepiker med julekaker som søt avslutning til julemiddagen. 

 

>> Les også: Slik oppbevarer du julekakene for at de skal holde seg gode lengst mulig.

Finn mer om samme tema: