Brød pyntet til fest
Brød pyntet til fest er vakre gaver å gi bort til jul eller servere til julefrokosten. Denne store deigen gir deg fire vakre brød av grovbakstmel, havrekli, hvetekli, rug og mørk sirup.
Ingredienser
Hoveddeig:
5 kg grovbakstmel
200 g havrekli
100 g hvetekli (kruskakli)
80 g salt (4 ss)
200 gram smør
60 g mørk sirup (3 ss)
3.4 l vann
50 g fersk gjær (1 pakke)
Pyntedeig:
400 g siktet rugmel
600 g hvetemel
10 g gjær
ca. 5 dl vann
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Dag 1, hoveddeig: Bland sammen alt det tørre i en stor balje. Ha i romtemperert smør og sirup. Rør gjæren ut i lunkent vann, 37 °C, og hell blandingen over i bakebaljen. Kna deigen godt for hånd, og dekk den med plast eller et klede. Sett kjølig natten over.
- Pyntedeig: Rør sammen alle ingrediensene til pyntedeigen, konsistensen skal være ganske fast. Legg i en plastpose i kjøleskapet natten over.
- Dag 2: Sett brøddeigen i romtemperatur en til to timer før du skal bake den ut, på denne måten blir det litt «liv» i den igjen.
- Del deigen i fire like store emner og form til runde brød. Dekk med plast eller et klede og etterhev til nesten dobbel størrelse, ca. 35 minutter.
- Pynt: Finn frem pyntedeigen fra kjøleskapet. Kjevl en sirkel og trykk ut et stort hjerte med en pepperkakeform. Klipp strimler inn i hjertet på samme måte som når du lager julekurver av glanspapir. Flett strimlene sammen.
- Når brødet er ferdig hevet fester du pyntehjertet ved å forsiktig pensle undersiden med vann, og legge det på plass. Rør sammen en eggeplomme med litt vann, og pensle pynten før steking. Stikk en gaffel 5–6 steder i brødet før du setter det inn i ovnen.
- Stek brødet midt i ovnen på 225 °C i ca. 60 minutter. Avkjøl på rist.
Tips! Spray pynten med formfett like etter at brødene er tatt ut av ovnen dersom du ønsker en ekstra blank overflate.