Flatbrød
Flatbrød er tradisjonsbakst på sitt beste. Brødet bakes uten gjær og kjevles i millimeter tynne leiver som stekes på takke. Flatbrød er yppelig til spekematen i jula, eller til suppe og gryteretter året rundt.
Ingredienser
7 dl melk
7 dl vann
500 g sammalt hvete, grov
1 ½ kg grovbakstmel (ferdigblanding av hvete og rug)
1 ts salt
1 ts sukker
byggmel til utbaking
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Kok opp melk og vann.
- Bland mel, salt og sukker i en bolle. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett den kokende væsken. Elt godt mens deigen ennå er varm. Tilsett eventuelt mer grovbakstmel til deigen er fast og slipper bollen.
- Legg deigen i en plastpose og la den bli kald (minst 4 timer). La den gjerne ligge til neste dag.
- Ha deigen ut på et lett melet bakebord (bruk grovbakstmel eller grovt sammalt mel). Elt deigen godt og kjevle den ut til en 2 cm tykk leiv. Stikk ut runde emner med en ring, ca. 10 cm i diameter, og legg dem på melet plate. Dekk med fuktig klede.
- Kjevle ut ett og ett emne til runde deiger, ca. 42 cm i diameter. Bruk godt med byggmel i begynnelsen og lite mot slutten av kjevlingen. Bruk til slutt trinsen rundt kantene.
- Legg leiven med kjevlesiden ned på takken. Bruk middels varme og prøv deg fram. Børst av melet når leiven har ”stivnet”. Dusj gjerne med lunkent vann over leiven, da forklistrer rester av mel seg og leiven blir finere.
- Snu leiven og brett den i to. Stek ferdig. Avkjøl flatbrødet på rist om det er helt tørt. Legg eventuelt leivene i stekeovnen ved 50°C til de er helt tørre. Avkjøl på rist.
Oppbevares tørt og kjølig.