Hjertebrød
Hjertebrød er et hjerteformet brød du baker til kjæresten eller en du er glad i. Og dette brødet passer ekstra fint til jul.
Ingredienser
100 g smør
500 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, fin
7 dl lettmelk
1 pk gjær
1 ts sukker
1 ts salt
vann til pensling
hvetemel og havregryn til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret i terninger og la det mykne i romtemperatur.
- Bland sammen mel, melk, sukker og salt i en bakebolle, og smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes smøret i terninger. Deigen er ferdig eltet når den er smidig, smøret er eltet inn og den slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord, og ta av en liten bit som skal brukes til dekorhjertet på toppen. Kjevle deigen ca. en centimeter tykk. Skjær ut et hjerte med kniv eller stikk det ut med en pepperkakeform. Form resten av deigen til et stort hjerte som du plasserer på en stekeplate med bakepapir. Pensle dekorhjertet med vann før det festes på brødet, da sitter det bedre.
- Dekk brødet med et klede, og la etterheve i 20-30 minutter.
- Pensle brødet med vann. Dryss havregryn på ytterkanten av det store hjertet, og siktet mel på dekorhjertet. Lag evt. noen snitt med en skarp kniv på ytterkanten av hjertet.
- Stek brødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.
Lyst til å bake flere brød til jul?
Å bake til jul er det mange og lange tradisjoner for. Men hvem har sagt at det bare skal være sju slag småkaker? Vi foreslår sju slag brød til jul.