Wellington med søtpotet
Vegansk Wellington er en kjøttfri variant av Biff Wellington. Denne veganpaien med søtpotet ser flott ut på middagsbordet og kan gjerne serveres til fest.
Ingredienser
700 g søtpotet
2 ss olivenolje
½ ts salt
¼ ts kvernet pepper
1 pose byggris (eller hele byggkorn)
4 vårløk
70 g tørkede tranebær
½ pk bladpersille
saft og skall av ½ sitron
6 plater butterdeig
2 ss hvetemel
vann til pensling
2 ss sesamfrø
2 ss grovhakkede pistasjnøtter
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Skrell søtpotet og skjær den i terninger (1,5 x 1,5 cm). Spre terningene utover et bakepapirkledd stekebrett. Hell over litt olje, og krydre med salt og pepper.
- Sett brettet midt i stekeovnen på 180 °C til terningene er så vidt møre, ca. 20 minutter.
- Kok posen med byggris etter anvisning på pakken mens søtpotene er i ovnen.
- Bland søtpoteter og kokt bygg sammen i en stor bolle.
- Skjær vårløk i tynne skiver og ha det i bollen sammen med tørkede tranebær, finhakket persille, sitronsaft og -skall. Bland alt godt sammen og smak eventuelt til med salt og pepper.
- Legg halvparten av butterdeigplatene oppå hverandre, og kjevle ut butterdeigen til et rektangel (15×30 cm). Bruk mel til utbakingen, slik at ikke butterdeigen setter seg fast i kjøkkenbenken.
- Legg den utkjevlede deigen over på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk gjerne kjevlet til hjelp når du skal flytte deigen. Legg fyllet på midten av deigen og la det være igjen et par cm av deigen rundt det hele.
- Kjevle ut resten av butterdeigplatene til et like stort rektangel. Pensle kanten rundt fyllet med vann og legg den kjevlede butterdeigen over. Press forsiktig deigen sammen rundt det hele, før du skjærer et jevnt snitt rundt hele kanten av deigen. Dette kan du også bruke en pizzaskjærer til.
- Bruk en gaffel og lag et pent mønster rundt hele kanten. Skjær også gjerne noen små, tynne snitt oppå deigen for å få et pent mønster. Her er det viktig at du bruker en veldig skarp kniv, og så vidt snitter i deigen. Pensle hele deigen med vann, og strø sesamfrø og grovhakkede pistasjenøtter over.
- Sett brettet i stekeovn på 180 °C, og stek i 30-40 minutter til butterdeigen har fått en fin, gyllen farge.
Oppskriften er fra MatPrat.