Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Slik får du brødet til å vare lenger

Lurer du på hvordan brødet best skal oppbevares? Da bør du få med deg rådene fra Sofie Østergaard, som nylig tok doktorgrad på emnet.
Skriv ut

Sofie Østergaard er lidenskapelig opptatt av miljø og kampen mot matsvinn. Da hun fikk muligheten til å ta doktorgrad i forbrukeratferd knyttet til brødsvinn og emballering av brød, ble hun raskt interessert.

 

– Jeg jobbet i tre år med doktorgraden. I løpet av denne perioden har jeg gjennomført forbrukerundersøkelser for å finne ut hva folk gjør med brød, hvorfor og hvor mye svinn de har, spørreundersøkelser og butikkobservasjoner. I tillegg har vi gjennomført laboratorietester av ulike emballasjematerialer, sier Østergaard.

 

Sofie Østergaard fullførte nylig sin doktorgradsdisputas om oppbevaring av brød.

Denne måneden hadde hun sin doktorgradsdisputas, og har nå dermed en fersk doktorgrad i industridesign fra Institutt for arkitektur og design ved NTNU.

 

Sprø eller myk skorpe?

 

Siden emballasjen allerede er valgt av brødprodusentene, er det du gjør med brødet når du kommer hjem fra butikken et viktig bidrag i kampen mot matsvinn.

 

– Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan du bør oppbevare brødet, for det er stor forskjell på hva vi oppfatter som ferskt brød. Noen ønsker at hele brødet, inkludert skorpen, skal være myk, mens andre ønsker at brødet skal ha sprø skorpe og være mykt inni, sier Sofie Østergaard.

 

I tillegg er det forskjell på husstander. Mens en husstand på fire-fem personer kanskje lett spiser et brød på en dag, vil de som bor alene kunne ha samme brød i mange dager.

 

>> Les også: 5 gode måltider du lager av brødrestene

 

Bomullspose over brødet

 

Er det et helt mykt brød du er ute etter, er rådet å flytte det over i en tett plastpose når du kommer hjem fra butikken.

 

– Vil du derimot ha sprø skorpe, er det beste rådet å sette brødet på høykant, med skjæreflaten ned, på en fjøl. Da bevares fuktigheten i brødet best, sier hun.

 

Selv velger Østergaard å oppbevare brødet slik. Hvis det tar noen dager før hun får spist det opp, trer hun bare en bomullspose eller et rent kjøkkenhåndkle over det.

 

– Brødet holder seg da godt i alle fall fire døgn etter at jeg kjøpte det, sier hun.

 

Ikke del opp i butikken

 

I butikken er det altså ikke så mye du kan gjøre for å redusere fremtidig matsvinn, men er du glad i ferskt brød, har Østergaard likevel et tips.

 

Vil du ha sprø skorpe på brødet, oppbevarer du det ganske enkelt ved å sette det på høykant med snittflaten ned mot en brødfjøl. Ferdig oppskårede skiver har kortest holdbarhet.

– Det å bruke maskinen som deler opp brødet i skiver i butikken, bidrar til at brødets kvalitet forringes raskere. Jeg vil derfor anbefale å heller kjøpe ferdigoppskåret brød som er kuttet opp og pakket i hygienisk emballasje, sier hun.

 

Dersom du ser at dere ikke får spist opp brødet i tide, er det smart å legge noen av skivene i fryseren. Da kan hvert familiemedlem enkelt ta opp det brødet han eller hun trenger og det vil oppleves som ferskt lenger.

 

Dobbelt emballasje

 

Emballasjen produsentene velger har også betydning for brødets holdbarhet.

 

– Det er vel ikke så populært å si, men brødet holder seg flere døgn lenger i plast- enn papirpose. Papir gir aller dårligst holdbarhet, sier Østergaard.

 

For miljøet høres dette kanskje ut som dårlige nyheter, men hun mener man bør unngå å se på plastbruken isolert sett. Bildet er større enn som så.

 

– Hvis det at vi bruker plast på brødet gjør at matsvinnet reduseres, vil det likevel kunne være et godt valg, sier hun.

 

I tillegg har det kommet frem av studien hennes at de aller fleste tar en plastpose utenpå papirposen uansett. Det betyr at de fleste brød forlater butikken i dobbel emballasje.

 

Det er likevel mulig å unngå plast og fortsatt bevare brødet.

 

– Det ideelle ville være å bruke materialer som er mer miljøvennlige samtidig som de gir brødene god holdbarhet. Slike materialer finnes, og jeg håper man vil ta dem i bruk, sier hun.

 

Det Østergaard snakker om er perforerte papirposer med et tynt plastlag på innsiden.

 

– Posen inneholder bare 20 prosent plast, men gir to døgn lengre holdbarhet til brødene enn papirposene. Denne emballasjen vil kunne sorteres som papir og er etter min mening et godt valg for klimaet, sier hun.

 

>> Les også: Brød til middag er bra for miljøet