Nøttebrød
Nøttebrød er et grovt og sunt brød med havregryn, hvetekli og grovbakstmel, valnøtter eller hasselnøtter. Det passer som tilbehør til ostefat, middagen eller som sandwich i matpakken.
Ingredienser
7 dl skummet melk
50 g fersk gjær (1 pakke)
2 ts sukker
2 ts salt
3 ss olivenolje eller rapsolje
60 g havregryn
25 g hvetekli
700 g grovbakstmel
150 g hvetemel
100 g valnøttkjerner eller hasselnøttkjerner
lunkent vann til pensling
nøtter til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i melken. Tilsett sukker, salt, olje, havregryn og hvetekli. Ha i grovbakstmel til deigen blir smidig og fin. Lag ikke deigen for fast. Elt den godt i kjøkkenmaskin eller for hånd. Bland nøttekjernene i til slutt.
- Dekk bakebollen med plast og la den heve i 30–40 minutter.
- Ta deigen ut på melet bakebord. Lag et stort rundt brød og legg i en smurt rund springform. Eller del deigen i to, form emnene til avlange brød, og legg dem i godt smurte 1,5 -litersformer. Pensle med lunkent vann og pynt med nøttekjerner.
- Dekk med klede og etterhev brødene i 20–30 minutter.
- Stek nøttebrødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 50 minutter. Hvelv brødene ut og bank på underskorpen for å høre om nøttebrødene er ferdigstekt. Det skal høres en hul lyd når de er ferdige. Avkjøl på rist.
Bakerens havrebrød eller brød i langpanne passer også fint i matpakken eller som tilbehør til middag.