Korsboller
Korsboller, også kjent som hot cross buns, skulle tidligere bare spises på langfredag for å markere slutten av fasten, men spises nå gjennom hele påsken.
Ingredienser
Hveteboller:
500 g hvetemel
1 dl sukker
25 g gjær
3 dl melk
75 g smeltet smør
1 egg
1 ts salt
½ ts kanel
½ ts muskat
Revet skall fra ½ appelsin
ca. 1 dl rosiner
50 g sukker
Melblanding:
50 g hvetemel
¾ dl vann
Pensling:
50 g sukker
1 dl vann
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Hveteboller: Skjær smøret i små terninger og la det bli mykt i romtemperatur.
- Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret og rosinene i en bakebolle. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen slipper kanten på bollen, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.Kna til du får en fin og jevn deig.
- Dekk bakebollen med plast eller klede og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
- Del deigen i 12 emner og plasser 12 rosiner i hvert emne. Trill boller på et bord dekket med mel. Legg dem på et stekebrett, dekk dem med et kjøkkehåndkle og la heve til dobbel størrelse, ca. 45.
- Melblanding: Rør sammen mel og vann til en fast røre. Ha melblandingen i en plastpose, klipp hull på tuppen og lag kryss over alle bollene.
- Stekes ved 220°C midt i ovnen i ca. 10-15 minutter. Avkjøl korsbollene på rist.
- Pensling: Kok opp sukker og vann slik at sukkeret løses opp. Når bollene er ferdigstekt pensles de med sukkerlaken mens de er varme.
Glad i boller? >> Se vår samleside om boller her.