Kringle med fyll – fire varianter
Her er en kringle med mange muligheter! Dette er grunndeigen du trenger for å lage kringle med vaniljekrem, makronfyll, epler eller smør, sukker og rosiner.
Ingredienser
Kringledeig:
2 ½ dl kulturmelk eller cultura
1 dl melk
1 pk gjær
600 g hvetemel
100 g sukker
2 ts malt kardemomme
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
75 g meierismør
2 egg til pensling
Makronfyll:
1 pose makronfyll + vann etter oppskrift
Mandelflak til pynt
Eple og makronfyll:
1 pose makronfyll + vann etter oppskrift
1 eple i små terninger
Melisglasur til pynt
Vaniljekrem:
1 pakke vaniljekrem
Melisglasur til pynt
Rosiner, smør, sukker og kanel:
100 g smør
5 ss sukker
2 ts kanel
2 dl bløtlagte rosiner
Melisglasur til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Kringle er gjærbakst i festdrakt. Blant kakebordets flotte kaker er den et deilig alternativ, hakket mer festlig enn nybakte boller.
Inni kringlen finner man fristende fyll. I denne oppskriften finner du fire forskjellige varianter på fyllet - men her er det også lov å lage sin egen spesialitet!
Slik gjør du
- Skjær smør i terninger og la mykne på kjøkkenbenken i romtemperatur.
- Rør gjær ut i romtemperert melk. Tilsett hvetemel, sukker, kardemomme, bakepulver og vaniljesukker. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin på lav hastighet.
- Når deigen er nesten ferdig eltet tilsetter du smøret litt etter litt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
-
Gjør klar ønsket fyll mens deigen hever:
Lag vaniljekrem og makronfyll etter anvisning på pakken.
Skrell epler og del dem i bitte små terninger.
Legg rosinene til bløt i lunkent vann.
Bland smør, sukker og kanel. - Ha deigen ut på lett melet bakebord og kjevle ut til 80 cm lengde og 20 cm bredde.
- Smør vaniljekrem, makronfyll eller smørblanding utover leiven. Fordel eplebiter eller myke rosiner jevnt utover leiven.
- Rull sammen deigen som en pølse og form til en kringle på et stekebrett med bakepapir.
- Dekk kringlen med plast eller et klede og la etterheve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
- Pensle kringlen med sammenpisket egg. Strø over mandelflak om du har makronfyll i kringlen.
- Stek kringlen midt i ovnen på 180 °C i 20–25 minutter. Avkjøl på rist.
Tips: Kringler med vaniljefyll kan fort bli rå. Senk derfor steketemperaturen til 175 °C og stek i 30-35 minutter.
- Kringle med vaniljekrem eller rosinblanding kan pyntes med melisglasur før servering.