Kakemenn – julemenn
Kakemenn er søte, hvite julekaker fra Vestlandet og lages av hvetemel, sukker og hornsalt og stikkes ut med pepperkakeformer. Dekorer med sjokolade eller rød konditorfarge.
Ingredienser
750 g sukker
1 ss hornsalt
½ l lunkent vann
ca. 1 kg hvetemel
50 g sjokolade, smeltet
Rød konditorfarge til pynt hvis du ønsker
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Ha sukker og hornsalt i en bakebolle og slå over lunkent vann. Rør med visp til sukkeret er oppløst.
- Tilsett hvetemel og rør godt sammen. Deigen skal være klissete, men ikke rennende. Dekk bakebollen med plast og sett den kjølig i minst 4 timer, eller over natten.
- Bak ut litt og litt av deigen, det er en stor porsjon. Ha deigen på et melet bakebord, og kna inn mel i deigen til den henger godt sammen og lar seg kjevle ut. Deigen er nokså bløt i utgangspunktet. Kjevle ut deig til ca. 1/2 cm tykk leiv, og stikk ut figurer med pepperkakeformer. Plasser de på et bakepapirkledd stekebrett.
- Stek kakemenn midt i ovnen ved 180 °C til de er lett gylne i kantene, omtrent 8–10 minutter. Avkjøl på rist.
- Når kakemennene er kalde dypper du hode og føtter i sjokolade smeltet ved vannbad, og du får de søteste kakemennene. Du kan også male kakemennene med pensel eller baksiden på en fyrstikk dyppet i rød konditorfarge blandet med vann.
Tips: Ønsker du myke kakemenn kan du la leiven være litt tykkere og kutte ned noe på steketiden.
Se hvordan vi lager hvite kakemenn:
Oppskrift på pepperkakedeig finner du her.