Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Slik redder du matpakken fra søpla

En sunn og god matpakke er viktig for barna, men maten gjør ingen nytte hvis den havner i søpla. Her er seks tips til hva du kan gjøre for å sørge for at maten i matpakken blir spist opp.
Skriv ut

Matpakken er en fast følgesvenn for norske barnehage- og skolebarn. Det å spise et balansert og næringsrikt måltid midt på dagen er viktig når man skal holde energinivået oppe. Derfor er det ekstra fortvilet når matboksen kommer i retur nesten like full.

 

Her er våre beste tips for hvordan du reduserer matsvinn fra matpakken:

 

1. Lag kreativ mat sammen

 

Et smart tips for å redusere nistens matsvinn, er å lage en matpakke barna gleder seg til. Det kan kanskje være lettere sagt enn gjort. Et godt råd er å la barna være med å lage matpakken

Vær leken og lag noe gøy. Det trenger ikke å ta lang tid. Hva med noen kule brødspyd? Tre en pinne gjennom, og voila! Barnet har en spennende nistepakke de garantert vil spise.

 

Brødspyd

 

2. Lag toast av gulostskiven

 

Hvis barna kommer hjem med brødskiven med gulost, er det ikke noe problem å resirkulere matpakken til kveldsmaten. Finn bare frem vaffel- eller toastjernet, ha på litt grillkrydder eller sennep og server en varm toast før leggetid.

 

 

3. Ha pålegg og brød hver for seg

 

Hvis du er usikker på hvor mye mat barna trenger, eller det varierer fra dag til dag, kan du sende med pålegg og brød eller knekkebrød hver for seg. Da er det ikke noe problem å riste brødskivene som ikke ble spist opp til kveldsmat.

 

Hvis det er smør på skivene, kan du steke dem litt i stekepannen. Knekkebrødene er det bare å sende med neste dag.

brød i matboks

 

4. Bruk matboks med flere rom

 

Har du småspiste barn, kan det være lurt å investere i en matboks med flere rom eller flere små bokser. Da kan du fylle pålegg, grønnsaker, frukt og brød i hvert sitt rom eller hver sin boks. Ligger det igjen noen cherrytomater eller paprikaringer, kan du bare legge dem inn i kjøleskapet til neste dag. 

 

5. Lag alt-i-ett-bakst

 

Noe mat blir svett og slapp av å ligge i matpapir eller matboksen, men det finnes heldigvis flere gode alternativer for deg som vil unngå at barna kaster matpakken. Hva med å satse på alt-i-ett-bakst som tacomuffins, pizzasnurrer eller fylte horn? Ofte syns de små dette er spennende mat, og den ser akkurat like appetittlig ut etter noen timer i matboksen.

 

 

Matpakke med tacomuffins, agurk og kiwi

 

6. Lag noe godt av restene

 

Er det brød igjen i matboksen etter skoledagen, kan dette lett gjøres om til snacks. Skjær brødet i strimler, ha på litt olje og krydder og stek det i stekepannen. Det blir også godt med smør, sukker og kanel på brødet hvis dere har lyst på noe søtt i stedet.

Finn mer om samme tema: