Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Vi synes fortsatt blings er best

Hiver du i deg en blings eller to til frokost? Fyller du avkommets matboks med brødskiver? Du er på ingen måte alene.
Skriv ut

I hektisk firsprang på vei mot jobb, skole, eller barnehage. I harmonisk ro med tent lys, nykokt egg og duftende kaffe. Eller kanskje noe midt imellom. Variantene er mange, men en ting er felles: Det blir som oftest brød til frokost – samme hvordan den inntas.

 

De fleste av oss foretrekker også å fylle ungenes matboks med noen grove blingser.

 

Slik konkluderer en fersk undersøkelse om nordmenns brødvaner. Undersøkelsen er gjennomført av analyseselskapet You Gov sommeren 2019. Den viser blant annet at ikke bare velger mange brød, de aller fleste velger også grove kornprodukter:

 

  • 1 av 10 spiser hjembakt brød
  • 4 av 10 spiser kjøpebrød hver dag.
  • Kun en prosent spiser fint brød – som loff – daglig.
  • Ni prosent spiser halvgrovt brød, som kneip.
  • 27 prosent velger grovt brød.
  • Åtte prosent velger ekstra grovt brød daglig.
Makrellsandwich med avokado

Over 60 prosent av voksne mener barn og unge bør spise grovt brød til lunsj.

Og de voksnes gode brødvaner overføres også til avkommet. Over 60 prosent av de spurte mener barn og unge bør spise grovt brød til lunsj. Like mange mener brød i matboksen er bra både med tanke på konsentrasjon og prestasjon.

 

>> Les også: Triksene som får barna til å spise opp matpakken

 

Kjapt og godt

 

At brød er lettvint å få tak i, oppgis som en viktig grunn til brødinntak én eller flere ganger i uken.

 

Men undersøkelsen viser også at både smaken og helsegevinsten spiller en viktig rolle: Brød oppfattes av mange som et sunt produkt.

 

I tillegg kommer hensynet til klimaet. Undersøkelsen til You Gov viser at de fleste ser på brød og grove kornprodukter som relativt klimavennlige. Fokus på matsvinn spiller også inn. En undersøkelse fra mai 2019 viste at nesten halvparten av oss er blitt flinkere til å spise brød som ikke lenger er helt ferskt.

 

>>Les også: 9 tips til bærekraftig brødspising

 

You Gov har også funnet ut hvorfor noen ikke spiser brød. De viktigste årsakene som oppgis er allergi, matintoleranse og helse. 80 prosent av de som mener brød og korn er negativt for helsen, mener årsaken er for høyt karbohydratinnhold.

 

Tillit til kostrådene

 

Helsedirektoratet gir klare anbefalinger for hva vi bør spise, i form av kostråd. Om korn heter det blant annet: «Man bør spise grove kornprodukter hver dag, og for mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter. De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag».

 

Helsedirektoratets mål er at vi skal øke forbruket av grove kornvarer med 20 prosent innen 2021. Og når direktoratet anbefaler, så lytter folket. Det viser Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold 2019». 69 prosent har ganske eller svært stor tillit til kostrådene. Det er en markant økning, sammenliknet med 2014: Da var tilsvarende tall på litt over 50 prosent.

 

Rapporten viser også at vi i dag spiser i snitt 76,9 kg korn hver i året og at forbruket av korn har gått litt ned de siste årene. Mens andelen sammalt mel fra norske møller har økt fra 17 til 26 prosent i perioden 1999 til 2017, og økte ytterligere til ca 27 prosent i 2018.

 

Sist oppdatert 20.11.19