Byggrynsalat til braisert lam
Ingredienser
Lammegryte:
Byggrynsalat:
Mynteyoghurt:
Til pynt:
Byggrynsalaten passer også godt til andre retter av lam.
Slik gjør du
-
Lammegryte: Skjær kjøttet i terninger (3×3 cm), og brun det i flere omganger i en gryte med smør eller olje.
-
Rens løk, hvitløk og gulrot. Riv hvitløk, finhakk løk og kutt gulrot i grove biter.
-
Fres løk og hvitløk til det er blankt. Ha kjøttet tilbake i gryten sammen med løken. Tilsett krydderblanding, kanelstang, stjerneanis og laurbærblad. Rør rundt slik at krydderblandingen dekker kjøttet og fres i 1-2 minutter.
«Ras el hanout» er en krydderblanding brukt i det nordafrikanske kjøkken. Krydderblandingen kan variere litt alt etter hvem som selger den, og kan noen ganger bestå av opptil 35 ulike krydder. -
Tilsett tomatpuré og fres ytterligere 1-2 minutter før hakkede tomater og vann eller buljong has i gryten. Kok opp og la gryten småkoke til kjøttet er mørt, ca. 1 time og 30 minutter.
-
Tilsett gulrotbiter de siste 30 minuttene av koketiden.
-
Byggrynsalat: Skyll byggryn i kaldt vann og la dem renne godt av seg. Ha byggrynene i en kjele med lettsaltet vann. Kok opp, senk varmen, sett på lokk og la byggrynene koke i 20-25 minutter. De skal være møre, men fortsatt med litt tyggemotstand. Sil av vannet, avkjøl.
-
Mynteyoghurt: Bland yoghurt, limeskall- og saft, finhakket mynte og honning sammen, smak eventuelt til med salt og pepper. La dressingen stå og trekke smak frem til servering.
-
Kutt rødløk og agurk i små terninger. Finhakk persille og rens granateple. Bland alt sammen med byggrynene. Ha i litt olje og smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft.
-
Sil og skyll kikerter. Tilsett dem i gryten og la alt bli gjennomvarmt. Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt sukker.
-
Anrett lammegryten på en tallerken, dryss over grovhakkede mandler og tørkede aprikoser. Server byggrynsalat og myntedressing til.
Kilde: MatPrat