Eple- og kanelboller
Saftige eple- og kanelboller kan enkelt lages som en bollekake i ildfast form og går fort når du har lyst på noe godt. Hvetebollene er og fin turmat.
Ingredienser
Deig:
150 g smør
6 dl melk
1 pk gjær
150 g sukker
1 ts salt
1 egg
1 ts malt kardemomme
1 kg hvetemel
Fyll:
eplesyltetøy
kanel
sukker
egg til pensling
hakkete mandler til pynt
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på en tallerken slik at det blir romtemperert.
- Ha melk, sukker, salt, egg, kardemomme og hvetemel i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen sammen til en glatt og smidig deig, i ca. 10 minutter. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsetter du smøret litt etter litt. Fortsett eltingen til deigen er blank, smidig og slipper kanten av bakebollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la deigen hvile til dobbelt størrelse, ca. 45 minutter.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord. Del deig i to emner. Kjevle ut deigen til et rektangel, ca. 2 cm tykk. Smør på eplesyltetøy og strø over sukker og kanel. Rull sammen og del hver eple- og kanelrull i 10 boller, slik at du får totalt 20 boller.
- Ønsker du en bollekake, slik som på bildet, sett bollene tett i tett i en stor smurt langpanne eller to mindre smurte ildfast former og etterhev i ca. 30 minutter. Om du ikke ønsker en bollekake, setter du bollene på bakepapirkledt stekebrett med god avstand i mellom. Dekk med plast og kjøkkenhåndkle mens de hever.
- Pensle bollene lett med sammenvispet egg når de er feridg hevet. Strø over litt hakket mandler.
- Lager du eple- og kanelbollene som en bollekake i ildfast form slik på bildet, stek midt i ovnen ved 180 °C i ca. 40-30 minutter (avhengig av størrelse på form) eller til de er gyllenbrune. Lager du enkle boller ha stekebrett midt i ovnen ved 225 °C i ca. 12 minutter. Avkjøl på rist.
>> For de som er glad i epler i baksten kan vi også anbefale vår oppskrift på den klassiske eplekaken med kanel og mandler.