Franske boller
Franske boller med sjokoladefyll, eller briocher, er gjærbakst med mye egg. Putt litt mørk eller hvit sjokolade i midten og du får deilig, søt bolle som alle liker.
Ingredienser
3 dl melk
1 pk gjær
550 g hvetemel
75 g sukker
1 ts salt
2 egg
75 g smør
Mørk sjokoladefyll
150 g mørk sjokolade, 70 % kakao
1 dl kremfløte
Litt fersk chili
Hvit sjokoladefyll
150 g hvit sjokolade
1 dl kremfløte
revet skall og saft av en ½ lime
egg til pensling
slik gjør du
Vis ingredienser
Disse er utvilsomt en mer luksuriøs variant av rotnorske hveteboller.
Slik gjør du
- Del smøret i terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
- Varm melken til den er fingervarm, ca 37ºC og bland i gjæren. Tilsett hvetemel, sukker, salt og eggene og elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Når deigen er smidig, tilsettes smøret som er skåret i terninger. Elt til smøret har blandet seg helt inn i deigen.
- Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Smelt sjokoladen sammen med fløten til du har en jevn blanding. Tilsett finhakket chili eller lime.
- Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 10 like store emner og forme til runde boller. La dem hvile i ca. 5 min.
- Kjevle emnene ut til små lapper. Legg en teskje med sjokoladefyll på midten av lappen. Brett lappen sammen til en liten pung slik at fyllet blir liggende i midten, og sett den med skjøten opp i en smurt muffinsform eller bruk store muffinsformer av papir.
- Dekk bollene med et klede, og la dem etterheve til dobbelt størrelse, ca.1 time.
- Pensle bollene lett med sammenvispet egg.
- Stek briochene midt i ovnen ved 200° C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
>> Sjekk også ut vår oppskrift på klassiske brioche – eller den litt mer avanserte oppskriften på franske croissanter. Dette klarer du!