Grovbrød med bygg og havre
Grovbrød med bygg og havre er et sunt og kjempegodt brød med sammalt hvete, hvetekli, byggmel, havregryn og fullkornshvetemel. Oppskriften er signert diplombaker Arild Mellemsæther.
Ingredienser
Bløtlegging
150 g sammalt hvete, grov
25 g hvetekli
60 g byggmel
60 g havregryn
3 ½ dl vann
Hoveddeig
450 g hvetemel
300 g fullkornshvetemel
20 g salt
25 g fersk gjær
3 ½ dl skummet melk
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bløtlegging: Bland sammen sammalt hvete, hvetekli, byggmel, havregryn og vann. La det stå i romtemperatur i ca. 30 minutter.
- Hoveddeig: Tilsett resten av ingrediensene. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 3 minutter på sakte fart, så 3 minutter litt raskere elting. La deigen hvile i en bolle i ca. en halv time. Elt deigen videre for hånd og la den ligge i 20 minutter til.
- Del deigen i to og form til to avlange brød. Pensle brødene med melk og rull dem i havregryn før de legges i to smurte 2-liters brødformer. Sett brødene på et lunt sted og la etterheve i ca. 40 minutter.
- Forvarm ovnen til 210 °C. Stek brødene på en rist nederst i ovnen i ca. 40 minutter. Ta brødene ut av formene med det samme og avkjøl på rist.