Kjempeskolebrød
Et kjempeskolebrød som kan deles opp som en kake blir et muntert innslag på kakebordet. Kjent og kjært bakverk i størrelse L.
Ingredienser
Deig
75 g smør
500 g hvetemel
75 g sukker
1 ts malt kardemomme
3 dl melk
½ pk gjær
Topping
1 pk ferdig vaniljekrem
4 dl melis
4 ss vann
1 dl revet kokos
slik gjør du
Vis ingredienser
Selv om oppskriften er beregnet til ett kjempeskolebrød, kan du fint også lage tolv vanlige skolebrød eller skoleboller av deigen.
Slik gjør du
- Del smøret opp i små terninger og legg på tallerken slik at det blir romtemperert.
- Ha mel, sukker, kardemomme og melk i en bakebolle. Smuldre i gjæren. Elt deigen godt for hånd eller 5-8 minutter på lav hastighet i kjøkkenmaskin.
Tilsett smøret når deigen er nesten ferdig, og elt til du har en fin og jevn deig. - Dekk bollen med plast, og la deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
Ta gjerne glutentesten for å se om deigen er ferdig eltet. Det gjør du ved å sjekke at deigen kan strekkes ut, nærmest som en tyggegummi, uten at den brister. Om den brister raskt bør deigen eltes mer, ellers er den klar.
- Ta deigen ut på lett melet bakebord og form den til en stor bolle. Legg bollen på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk den ned på midten.
- Dekk bollen med et klede og la den etterheve i 20-30 minutter.
- Fordel vaniljekrem i midten på bollen.
- Stek kjempeskolebrødet midt i ovnen ved 225 °C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.
- Når kjempeskolebrødet er blitt kaldt, smører du på melisglasur. Fordel kokos på glasuren før den stivner.
>> Blir det for stort? Prøv deg på miniskolebrød istedet – eller se vår oppskrift på det klassiske skolebrødet.