Speltbrød med surdeig fra Litauen
Speltbrød med surdeig fra Litauen er et skåldet speltbrød som bakes over to dager. Resultatet er et saftig og holdbart brød.
Ingredienser
Dag 1:
350 g sammalt rug, hvete eller spelt
125 g solsikkekjerner
125 g linfrø
12 dl vann
200 g surdeig
Dag 2:
900 g sammalt spelt
400 g siktet spelt
200 g vann
1 pk tørrgjær
2 ss rapsolje
2 ss salt
slik gjør du
Vis ingredienser
Baking med speltmel
Slik gjør du
- Dag 1: Hell kokende vann over melet og rør sammen. Avkjøl blandingen til 30 °C, gjerne i kjøleskap.
- Tilsett surdeigsstarter til melblandingen og rør sammen i en bakebolle.
- Dekk bakebollen og la den stå i romtemperatur i 12-18 timer.
- Dag 2: Tilsett den sammalt spelten til blandingen og elt deigen ved lav hastighet i 3 minutter. La blandingen stå ved romtemperatur i 1-2 timer.
- Tilsett resten av ingrediensene. Elt blandingen i ca. 8 minutter. Ta deigen ut av eltebollen og la den hvile på benken i 30 minutter.
- Del opp deigen i 5 – 6 deigemner. Form til runde brød og sett dem på stekebrett med bakepapir.
- Dekk brødene med et klede og la dem etterheve til dobbel størrelse, ca. 1-1,5 time.
- Dryss over litt mel og lag et snitt i brødene med en skarp kniv eller et barberblad.
- Stek brødene nederst i ovnen ved 240 °C i 30 minutter.
Om du ønsker ekstra god kontroll på stekingen, kan du bruke et steketermometer. Brødet er ferdig stekt på 96 °C.
- Avkjøl brødene på rist.