Suppebolle
Suppebolle lar deg erstatte suppeskålen med brød, og gjøre måltidet ekstra hyggelig. Suppeboller passer fint som gjestemat og gjør at oppvasken blir mindre.
Ingredienser
7 ½ dl vann
700 g hvetemel
150 g sammalt hvete, grov
150 g sammalt rug, fin
1 ss havsalt
½ pakke gjær
saft og skall av 1 sitron
slik gjør du
Vis ingredienser
Slik gjør du
- Bland sammen alle ingrediensene til deigen, men hold igjen 1 dl vann til senere. Elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen.
- Dekk bakebollen med plast eller et klede og la heve til dobbel størrelse, ca. 1,5 timer.
- Ta deigen ut på et lett melet bakebord. Del den i fem like store emner og form til boller. Dekk bollene med plast eller et klede, og la heve til nesten dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Strø litt mel på toppen av bollene og snitt et kryss i hvert av dem med en skarp kniv. Stek midt i ovnen på 220 °C i 30–40 minutter eller til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.
- Servering: Skjær skalken av toppen, Bruk hendene til å ta ut brødkrummen (innmaten). Fyll med en kremet suppe. En suppe på kraft vil lett renne ut. Legg skalken på toppen og server.
Server gresskarsuppe i suppebollen om høsten.