Afternoon tea er et begrep som har røtter helt tilbake til 1840 da hertuginnen av Bedford følte seg litt sulten før middag. Opprinnelig et overklassefenomen, men senere omfavnet av alle lag av folket. Hovedrollen i måltidet tilhører selvsagt teen, men viktige roller spilles også av forskjellige typer sandwicher, scones og småkaker.
I London vrimler det av muligheter for afternoon tea. Også i Norge kan du bestille afternoon tea på enkelte hoteller og kafeer. Tidligere landslagskonditor Cathrine Nilsen sørger for at Afternoon tea på ærverdige Britannia Hotel blir en uforglemmelig opplevelse. Cathrine forteller entusiastisk om at de ar hentet inspirasjon fra de beste stedene i London før de startet med Afternoon tea. – Vi bytter petit fours etter sesong, og har alltid en som er bakt, en makron, en med sjokolade og en som er frisk på smak. Og det er ekstra gøy at dette konseptet har blitt så populært at det tar en stor del av arbeidsdagen å få produsert nok.
Her er oppskriftene du trenger for å arrangere en ekte britisk ettermiddagste i egen hage.
Sandwicher til afternoon tea
Når man serverer full afternoon tea, betyr det at man serverer et komplett måltid med både sandwicher, scones og noe søtt til avslutning. Sandwichene lages ofte på lyst brød, men det er ikke noe i veien for å bruke et litt grovere brød som metter bedre.
Formen er imidlertid viktig: Sandwicher som serveres skal deles diagonalt – slik at de blir trekantede. Går du for høy snobbefaktor, skjærer du også av skorpene på sandwichene.
Brødet du velger til sandwichene kan du gjerne kjøpe hos den lokale bakeren din – be isåfall om en type som er mest mulig firkantet slik at du kan lage de trekantede sandwichene uten altfor mye avskjær.
Baker du selv, er det lurt å bruke brødform – for eksempel med denne oppskriften på smørloff. Surdeigsbrød er også nydelig til sandwicher, enten et fint surdeigsbrød eller en grovere type.
Og pålegget? Her har du tre klassiske afternoon tea-sandwicher med agurksalat, kokt egg og røkelaks som du kan begynne med, og så er det jo mulig å improvisere litt etter hvert både med ulike brød og pålegg.
Scones til afternoon tea
Scones hører naturlig hjemme på bordet når du inviterer til klassisk teselskap. Deigen rører du raskt sammen og steker rett før gjestene kommer – scones smaker definitivt best når de er nybakt.
Til afternoon tea serveres de med jordbærsyltetøy og clotted cream – en form for tyknet fløte. Lemon curd er også et populært tilbehør til engelske scones, med sin friske smak og farge.
Kaker til afternoon tea
Vi nevnte at man gjerne serverer noe søtt til avslutning når det er full afternoon tea. Her er det mye godt du kan velge mellom.
Porsjonskaker som madeleines og rabarbraterter eller konfekt er gode alternativer.
I tillegg kan du for eksempel lage en ekte britisk sponge cake. Engelsk ostekake passer også godt, for eksempel denne engelske ostekaken med sitron og rosiner. Eller hva med en poppy seed cake – en formkake med appelsin og valmuefrø?
Og som alltid: Sjokolade blir heller aldri feil. Med noen nybakte brownies på bordet setter du en solid prikk over i’en.
PS! Husk at en ekte britisk afternoon tea skal serveres på ditt fineste servise, og at det korrekte tidspunktet for måltidet er mellom 15 og 17.
>> Klikk her om du ønsker å skape karakteristisk stemning fra flere land